V Nemecku vzniknú zariadenia na rýchlejšie odmietanie utečencov

Nemecko vytvorí špeciálne zariadenie pre registráciu utečencov, aby urýchlilo repatriáciu tých ľudí, ktorí nemajú šancu získať v krajine azyl. Sprísni tiež podmienky vyplácania dávok pre utečencov. Vo štvrtok sa na tom pri rokovaní v Berlíne dohodli šéfovia nemeckých vládnych strán, teda kancelárka Angela Merkelová, vicekancelár Sigmar Gabriel a bavorský premiér Horst Seehofer.

05.11.2015 20:49
debata (33)
Nemecká kancelárka Angela merkelová (v strede),... Foto: Reuters, FABRIZIO BENSCH
Nemecko, Merkelová, Gabriel Nemecká kancelárka Angela merkelová (v strede), vicekancelár Sigmar Gabriel (vľavo) a šéf úradu nemeckej kancelárky Peter Altmeier na berlínskom rokovaní o ďalšom riešení migračnej krízy.

„Vytvoríme špeciálne zariadenie pre posudzovanie prípadov tých utečencov, ktorí pochádzajú z bezpečných krajín. Azylové konanie sa vďaka tomu zrýchli,“ povedala Merkelová na tlačovej konferencii po rokovaní. Utečenci z krajín, ktoré Nemecko označuje za bezpečné, majú len minimálnu šancu získať azyl.

Kancelárka tiež uviedla, že utečenci budú mať nárok na sociálne dávky až v okamihu, keď podajú žiadosť o azyl. Doteraz Nemecko vydávalo dávky od okamihu vstupu utečencov do krajiny. Vláda už skôr schválila, že väčšina dávok bude poskytovaná vo vecnej podobe a nie priamo v peniazoch.

„Dohodnuté opatrenia majú slúžiť tomu, aby imigrácia prebiehala organizovane. Rýchlo sa zistí, kto nemá perspektívu zotrvať v Nemecku, a títo ľudia budú vrátení do krajiny pôvodu. Vďaka tomu bude miesto pre tých, ktorí tu budú môcť zostať, čo je väčšina utečencov, ktorí k nám teraz prichádzajú,“ doplnil Gabriel.

Rozhodovanie o azyle v novovytvorených strediskách bude prebiehať v zrýchlenom režime." Jeden týždeň potrvá úradné rozhodnutie, ak sa proti nemu žiadateľ o azyl odvolá, súd definitívne rozhodne za ďalšie dva týždne," povedal Seehofer. „Zjednoduší to repatriáciu utečencov. Teraz ich vraciame do krajiny pôvodu po tom, čo v Nemecku strávili viac ako rok a vytvorili si tu sociálne kontakty, takže cesta do krajiny pôvodu je pre nich ťažšia,“ doplnil.

Registračné strediská nebudú mať charakter väzenských zariadení, vysídlenci sa však budú musieť zdržiavať na území okresu, v ktorom sa stredisko bude nachádzať. Ak túto povinnosť porušia, prídu o nárok na sociálne dávky. Pri druhom prehrešku bude automaticky nasledovať nútený návrat do krajiny pôvodu.

Registračné strediská nahradia tranzitné zóny, o ktorých zavedenie sa usilovala bavorská Kresťanskosociálna únia (CSU). Podľa bavorských predstáv sa malo o žiadostiach utečencov o azyl rozhodovať priamo na hraniciach, aby ich bolo možné odmietnuť ešte skôr, než vstúpia na nemeckú pôdu. S návrhom však nesúhlasila sociálna demokracia (SPD). Obávala sa, že by v takom prípade bolo nutné vybudovať na nemeckých hraniciach plot alebo podobnú zábranu.

Dohodli sa na zavedení preukazu pre utečencov

Nárok na sociálne výhody bude mať iba majiteľ špeciálneho preukazu pre utečencov, informovala s odvolaním sa na ďalšie kolo rokovaní koaličných politikov v Berlíne tlačová agentúra DPA.

Vedúci predstavitelia nemeckých koaličných strán, spolková kancelárka Angela Merkelová z Kresťanskode­mokratickej únie (CDU), vicekancelár Sigmar Gabriel zo Sociálnodemokra­tickej strany Nemecka (SPD) a bavorský krajinský premiér Horst Seehofer z Kresťanskoso­ciálnej únie (CSU) sa súčasne dohodli na zriadení databázy, vďaka ktorej by rôzne štátne úrady mali získať lepší prehľad o migrantoch prichádzajúcich do krajiny.

Celý proces vybavovania žiadostí o azyl by sa podľa slov spolkovej kancelárky Angely Merkelovej mal urýchliť. Koalícia by privítala, ak by sa urýchlené konania ukončili v priebehu troch týždňov, odznelo dnes v Berlíne, kde účastníci rokovaní dosiahli, ako vyplynulo z Merkelovej slov, solídny a významný pokrok.

Správne konanie by sa u žiadateľov o azyl s malými šancami na úspech malo ukončiť podľa Merkelovej v priebehu týždňa. V prípade ich napadnutia odmietavého verdiktu právnou cestou by to malo trvať maximálne dva týždne. To urýchli, podčiarkla kancelárka, konanie okrem iného v prípade žiadateľov z tzv. bezpečných krajín pôvodu, napríklad balkánskych štátov, ale aj utečencov so zákazom opätovného vstupu na nemecké územie a ľudí bez platných dokumentov totožnosti.

Relatívnu spokojnosť s dosiahnutými výsledkami rokovaní vyjadrili na tlačovej konferencii aj Sigmar Gabriel a Horst Seehofer.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #utečenci