V bojoch v Sýrii vraj tento rok použili bojový plyn yperit

Počas bojov medzi radikálmi z Islamského štátu (IS) a inou povstaleckou skupinou v Sýrii údajne tento rok v auguste nasadili yperit. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na správu Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW).

05.11.2015 22:23
debata (12)

Podľa správy z konca októbra boli pôsobeniu yperitu „s istotou vystavení najmenej dvaja ľudia“ v meste Mari severne od Halabu. „Je nanajvýš pravdepodobné, že na následky pôsobenia yperitu zomrelo malé dieťa,“ uvádza sa tiež podľa Reuters v správe OPCW.

Yperit, známy tiež ako horčicový plyn, leptá oči, pokožku a pľúca. Podľa medzinárodného práva je jeho používanie zakázané. Súčasná správa OPCW je prvým oficiálnym potvrdením nasadenia tejto bojovej látky v Sýrii od doby, keď táto krajina súhlasila s tým, že zničí svoj chemický arzenál. Damask sa tohto druhu zbraní zbavil pred 18 mesiacmi.

Tento prípad „vyvoláva zásadnú otázku, odkiaľ sa yperit vzal,“ povedal nemenovaný zdroj citovaný agentúrou Reuters. „Buď je IS schopný ho vyrobiť, alebo pochádza z oficiálne nepriznaných zásob, ktoré padli do rúk IS. Oboje je znepokojujúce,“ dodal tento zdroj.

Závery správy OPCW, s ktorými sa má tento mesiac zoznámiť generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, sú podľa Reuters ďalším dôkazom toho, že radikáli z IS v Sýrii aj v Iraku získali a používajú chemické zbrane.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #yperit