Šéfovia diplomacie Ruska a Turecka rokovali o Sýrii

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v piatok so svojím tureckým kolegom Feridunom Sinirlioglom v telefonickom rozhovore posúdil najnovší vývoj v Sýrii, ktorá je od roku 2011 dejiskom občianskej vojny. Ako uviedla ruská tlačová agentúra TASS, rozhovor sa uskutočnil z iniciatívy tureckej strany.

06.11.2015 10:36
Sergej Lavrov Foto: ,
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.
debata (4)

Rusko opakovane vyhlasuje, že je pripravené pomôcť Sýrii s politickým riešením krízy v krajine, ako aj spolupracovať s ostatnými svetovými veľmocami, ktoré si želajú mierové rozuzlenie zdĺhavého sýrskeho konfliktu.

Ako nedávno uviedol ruský prezident Vladimir Putin, pozitívny vývoj na sýrskom bojisku bude základom pre dlhodobé politické riešenie s účasťou všetkých politických síl a etnických a náboženských skupín.

Veľký záujem o urovnanie krízy v Sýrii má aj Turecko, ktoré musí zvládať nápor sýrskych utečencov prichádzajúcich na svoje územie. Súčasne má však veľké obavy z vyzbrojovania kurdských milícií v Sýrii západnými štátmi i Ruskom, pretože sa obáva, že tieto zbrane by mohli skončiť aj v rukách v Turecku zakázanej Strany kurdských pracujúcich. Tá vo štvrtok vypovedala jednostranné prímerie, ktoré vyhlásila 10. októbra.

Turecko v lete avizovalo aktívnejší boj proti islamistom. Tí ovládli sýrske územie pozdĺž hraníc s Tureckom. Komandá islamistov podnikli v poslednom čase v Turecku viacero útokov, najväčší z nich sa odohral pred necelým mesiacom v Ankare tesne pred začiatkom zhromaždenia prokurdských a občianskych aktivistov.

O život prišlo viac ako 100 ľudí. Okrem toho turecké úrady tento týždeň oznámili, že zadržali deväť osôb podozrivých z prípravy samovražedného bombového útoku v Istanbule.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Turecko #Lavrov #vojna v Sýrii