Rusi opúšťajúci Egypt si môžu vziať do lietadla iba príručnú batožinu

Rusov opúšťajúcich Egypt po minulotýždňovom zrútení airbusu ruského dopravcu Metrojet na Sinajskom polostrove prepravia letecky do vlasti len s príručnou batožinou, čo pravdepodobne súvisí s obavami o bezpečnosť na egyptských letiskách.

07.11.2015 10:11 , aktualizované: 15:28
Egypt, letisko, pasažieri, turisti Foto: ,
Britskí turisti čakajú na letisku v Šarm aš-Šajchu.
debata (17)
Podľa vyjadrenia šéfa ruskej Federálnej agentúry pre turizmus (Rosturizm) Olega Safonova, ktorého cituje agentúra AP, ruským turistom doručia väčšie kusy batožiny až neskôr po návrate z Egypta do vlasti. Dôvody takéhoto postupu neuviedol, nemenovaní experti na leteckú dopravu však hovoria o snahe zamedziť otváraniu batožinových priestorov lietadiel počas pobytu na letisku v egyptskom Šarm aš-Šajchu.

Zrútenie ruského lietadla smerujúceho zo Šarm aš-Šajchu do Petrohradu minulú sobotu neprežil nikto z 224 ľudí na palube. Predstavitelia Británie a Spojených štátov vyjadrili predpoklad, že tragédiu spôsobil výbuch bomby prepašovanej do airbusu.

Ruský prezident Vladimir Putin v súvislosti s touto udalosťou v piatok nariadil pozastaviť leteckú dopravu medzi Ruskom a Egyptom. Úradujúca riaditeľka Asociácie ruských cestovných kancelárií Maja Lomidzeová však uviedla, že v priebehu dneška by mali napriek tomu vyslať z Ruska do Egypta 46 lietadiel, aby dopravili naspäť do vlasti turistov. Ďalších 47 letov je podľa nej naplánovaných na nedeľu, informovala štátna agentúra RIA Novosti.

Podľa vyjadrenia šéfa Rosturizmu, ktoré priniesli ruské tlačové agentúry, sa momentálne nachádza v Egypte zhruba 80 000 Rusov, z toho 79 000 v plážových strediskách Hurgada a Šarm aš-Šajch.

Do Británie sa vrátili prví britskí dovolenkári z Egypta

Do Británie sa v noci z piatka na sobotu lietadlami vrátili prví z tisícov britských turistov, ktorí uviazli v Egypte po havárii lietadla, informovala britská spravodajská spoločnosť BBC. Evakuácia britských občanov by mala pokračovať aj v sobotu.

Pôvodne mali v piatok z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch vypraviť 29 letov, ale uskutočnilo sa len osem z nich. Zvyšným totiž egyptské úrady odobrali povolenie na let.

Podľa britského ministerstva dopravy sa v noci z piatka na sobotu do Británie vrátilo 1417 dovolenkárov.

Okrem reštrikcie v podobe pozastavenia platnosti povolenia pre časť britských lietadiel egyptské úrady britským turistom povolili cestovať len s príručnou batožinou. Veľkú batožinu prepravia do Británie osve.

Odhaduje sa, že v egyptských letoviskách na pobreží Červeného mora môže byť teraz asi 20 000 Britov.

Britská vláda v stredu pozastavila kvôli havárii ruského lietadla všetky lety britských lietadiel zo Šarm aš-Šajchu. Londýn i Washington považujú za možné, že príčinou havárie ruského lietadla na Sinajskom polostrove mohla byť bomba. Na palubu lietadla ju údajne mohla prepašovať miestna odnož extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Egypt tieto dohady odmieta a podobne aj Rusko, ktoré opakovane vyzýva počkať so závermi na výsledky vyšetrovania.

K zodpovednosti za haváriu lietadla sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát, ktorej pozície v Sýrii sú jedným z terčov náletov ruských lietadiel, podporujúcich takto ofenzívu sýrskej vládnej armády.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Egypt #Veľká Británia #pád lietadla