Sú za pádom airbusu Briti?

Vyšetrovatelia pádu ruského lietadla v Egypte sú si už takmer istí, že skazu airbusu s 224 ľuďmi na palube spôsobila bomba. Londýn sa obáva, že v atentáte mohli mať prsty džihádisti pochádzajúci z Británie.

08.11.2015 14:44 , aktualizované: 20:05
Egypt, vojaci, letisko Foto: ,
Egyptskí vojaci strážia vstup na letisko v Šarm aš-Šajchu.
debata (396)

Vyšetrovatelia pádu ruského lietadla v Egypte sú si už takmer istí, že skazu airbusu s 224 ľuďmi na palube spôsobila bomba. Londýn sa obáva, že v atentáte mohli mať prsty džihádisti pochádzajúci z Británie.

„Isté náznaky a doteraz uskutočnené analýzy zvuku zachyteného čiernou skrinkou ukazujú, že išlo o bombu,“ povedal nemenovaný člen egyptského vyšetrovacieho tímu. Káhira, obávajúca sa kolapsu svojho turistického ruchu, pôvodne spochybňovala možnosť teroristického útoku, ku ktorému sa už v posledný deň októbra, ihneď po katastrofe lietadla, prihlásila sinajská vetva Islamského štátu. „Sme si na 90 percent istí, že to bola bomba,“ pripustil v nedeľu egyptský vyšetrovateľ.

Egyptské úrady cez víkend kontrolovali záznamy z kamier na letisku v Šarm aš-Šajchu, odkiaľ pokračovala evakuácia zahraničných turistov, prevažne Rusov a Britov. Polícia vypočúvala aj personál letiska, ktorý prišiel do styku s ruským airbusom pred jeho štartom. Viaceré indície totiž naznačujú, že bombu niekto prepašoval do batožinového priestoru lietadla.

Americká televízia NBC v sobotu uviedla, že západné tajné služby odpočuli rozhovor medzi baštou Islamského štátu v sýrskom Rakká a Sinajským polostrovom, na ktorom sa teroristi chválili skazou ruského airbusu. Britský nedeľník Sunday Express v nedeľu túto informáciu doplnil tým, že džihádisti zo Sinaja, ktorých konverzáciu bezprostredne po páde lietadla odpočulo britské Vládne komunikačné ústredie (GCHQ), mali britský prízvuk.

„Pri podrobnejšej analýze materiálu boli medzi viacerými hlasmi identifikované londýnsky i birminghamský akcent,“ napísal s odvolaním sa na bezpečnostné zdroje Sunday Express, podľa ktorého isté aktivity na internete tiež naznačujú, že do útoku boli zapojení Briti. „Bola to veľmi sofistikovaná, starostlivo naplánovaná operácia so zapojením mnohých aktérov,“ konštatuje nedeľník a citujúc svoj zdroj dodáva: „Vieme, že britskí džihádisti bojujú v Egypte po boku príslušníkov Islamského štátu. Boli vycvičení v Sýrii a teraz sú ostrieľanými teroristami. Niektorí z Britov majú znalosti z oblasti elektroniky a vyvíjali veľmi sofistikované bomby.“

V obave, že džihádisti sa pokúsia zopakovať útoky na lietadlá aj inde, Londýn zvažuje sprísnenie bezpečnostných opatrení. „Ak sa potvrdí, že pád ruského lietadla v Egypte spôsobila bomba, bude to znamenať prísnejšie bezpečnostné opatrenia na letiskách a cestujúci sa možno budú musieť pripraviť aj na drahšie lety a oveľa zdĺhavejšie kontroly vedúce k meškaniam,“ povedal pre BBC šéf britskej diplomacie Philip Hammond.

Bezpečnosť na egyptských letiskách prídu preveriť inšpektori z Ruska

Rusko vyslalo do Egypta prvú z troch skupín inšpektorov, ktorí majú preveriť bezpečnostné opatrenia na tamojších letiskách. Oznámil to v nedeľu ruský vicepremiér Arkadij Dvorkovič, ktorého cituje agentúra AP.

Rusko vysiela svojich inšpektorov do Egypta po tom, ako prezident Vladimir Putin v piatok nariadil z bezpečnostných dôvodov pozastaviť osobnú leteckú dopravu medzi týmito krajinami. Reagoval tak na usmrtenie 224 ľudí pri zrútení ruského airbusu.

Dvorkovič neuviedol, na čo konkrétne by sa mali ruskí inšpektori v Egypte zameriavať. (sita)

© Autorské práva vyhradené

396 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #pád lietadla