Pápež odsúdil únik dokumentov o finančných machináciách

Pápež František dnes odsúdil nedávny únik citlivých vatikánskych dokumentov, opisujúcich finančné trestné činy vo vnútri Svätej stolice.

08.11.2015 18:11
pápež František Foto: ,
Pápež František.
debata (32)

Pápež vo svojich prvých vyjadreniach o najnovšom škandále vo Vatikáne označil krádež materiálov za „zločin“, ale zaviazal sa, že bude pokračovať v reformách.

Pápež dnes povedal pútnikom na Námestí svätého Petra, že zverejnenie dokumentov v dvoch knihách, vydaných minulý týždeň, bol „poľutovaniahodný čin, ktorý ničomu nepomohol“. Knihy „Merchants in the Temple“ (Kupci v chráme) autora Gianluigiho Nuzziho a „Avarizia“ (Lakomstvo) autora Emiliana Fittipaldiho podrobne opisujú zlé hospodárenie, machinácie či údajnú chamtivosť vo Vatikáne. Knižné diela sú vnímané ako súčasť trpkých vnútorných bojov medzi reformátormi a starou gardou vo Vatikáne. „Táto smutná záležitosť ma určite neodradí od reforiem, ktoré ja a moji spolupracovníci presadzujeme s podporou vás všetkých,“ povedal pápež jasajúcemu davu ľudí.

Medzi odhaleniami v knihe „Kupci v chráme“ Nuzzi uviedol napríklad aj to, že cena za vyhlásenie za svätého sa môže vyšplhať až na pol milióna dolárov. Autor opísal takisto príbeh hodnostára, ktorý dal zbúrať stenu svojho suseda, chorého a chradnúceho kňaza, aby zväčšil svoj byt.

Pápež zdôraznil, že dokumenty boli výsledkom reformného kurzu, ktorý začal uplatňovať, a že už sa zavádzajú opatrenia na vyriešenie týchto problémov. Podľa pápeža reformné snahy už priniesli plody. „Ďakujem vám a prosím vás, aby ste sa za pápeža a za cirkev ďalej modlili bez toho, aby vás odhalenia rozhnevali,“ dodal pápež na Námestí svätého Petra.

Pápež František si pri nástupe do úradu určil za prioritu reformovanie vatikánskeho administratívneho aparátu známeho ako kúria – miesto intríg a klebiet, napísala dnes tlačová agentúra AP. Pápež v roku 2013 vymenoval komisiu ôsmich expertov, ktorí majú zhromaždiť informácie a poskytnúť odporúčania. V rámci vyšetrovania ukradnutých dokumentov zatkli dvoch bývalých členov tejto komisie.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Vatikán #pápež František