Víťazom volieb v Barme je strana opozičnej političky Su Ťij

Víťazom nedeľňajších volieb v Barme je podľa očakávania Národná liga pre demokraciu (NLD), na čele ktorej stojí nositeľka Nobelovej ceny za mier Do Aun Schan Su Ťij. Podľa prvých výsledkov zverejnených zatiaľ len hovorcom NLD získala liga v husto osídlených oblastiach 80 percent hlasov.

09.11.2015 08:36
debata (1)

Vládnuca Strana zväzovej súdržnosti a rozvoja (USDP) už uznala porážku a jej vedenie oznámilo, že výsledok hlasovania prijíma.

Všetky hlasy ešte nie sú spočítané a žiadny oficiálny výsledok nebol oznámený. Náskok NLD je však podľa predbežných výsledkov jednoznačný. Hovorca ligy povedal, že v husto osídlených oblastiach má NLD až 80 percent hlasov, mimo nich zatiaľ 65 percent. Doteraz nie sú známe výsledky z piatich barmských štátov.

„Prehrali sme a musíme zistiť prečo. Výsledok bez výhrad prijímame, aj keď konečný výsledok ešte presne nepoznáme,“ povedal Tchei U z USDP.

Nedeľné voľby boli prvým slobodným hlasovaním po desaťročiach vlády vojenskej junty a NLD v nich bola považovaná za favorita. Armáda má vopred zaistenú štvrtinu parlamentných kresiel, a aby mohla NLD hovoriť o víťazstve, musí získať v 664-člennom dvojkomorovom parlamente aspoň 67 percent volených kresiel.

V kampani liga sľubovala predovšetkým spoločenské zmeny a posilnenie vlády zákona, zatiaľ čo vládnuca USDP zdôrazňovala, že len ona je schopná zabezpečiť stabilitu krajiny.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Barma #Mjanmarsko #Aun Schan Su Ťij