Rusko už z Egypta odviezlo 23-tisíc svojich turistov

Rusko už z Egypta previezlo domov 23 000 svojich turistov. Oznámil to v pondelok viceprezident združenia ruských cestovných kancelárií Dmitrij Gorin. Pokračuje tiež preprava Britov zo Šarm aš-Šajchu, kde turisti uviazli po páde ruského lietadla na Sinaji.

09.11.2015 13:06
debata (8)

V Šarm aš-Šajchu sú podľa novinárov viditeľne sprísnené bezpečnostné opatrenia, a to nielen na letisku, ale aj na plážach. Na niektorých je vidieť viac policajtov než turistov. Ruské lietadlo s 224 ľuďmi na palube sa 31. októbra zrútilo nad severom Sinajského polostrova.

Nikto z pasažierov ani posádky neprežil. Príčina nešťastia stále nie je oficiálne známa, ale špekuluje sa o bombe. Británie ako prvá začala svojich občanov minulý týždeň prepravovať za mimoriadnych bezpečnostných opatrení späť do vlasti, Rusko sa k nej pripojilo neskôr zákazom všetkých letov do Egypta.

Pred cestami do Egypta svojich občanov varovalo Dánsko, Nórsko a Fínsko. Minulý týždeň bolo v Egypte asi 80 000 Rusov a okolo 30 000 Britov. Gorin povedal, že do pondelkového poludnia do Ruska dopravili už 23 000 ruských občanov. Rovnako ako Briti môžu cestovať len s príručnými taškami, ostatnú batožinu prepravujú oddelene nákladné lietadlá.

Podľa niektorých informácií mohla byť v zrútenom lietadle bomba v nákladnom priestore. Letisko v Šarm aš-Šajchu zaplavili stovky turistov čakajúcich na svoje lietadlá. Opatrenia sú mimoriadne prísne a Egypťania pri vjazdoch na letisko kontrolovali všetky automobily bez výnimky. „Všade sú kamery a policajti v civile, aby zaistili bezpečnosť turistov v Šarm aš-Šajchu,“ povedal agentúre AFP jeden z policajtov hliadkujúcich pri nákupnom stredisku.

V letoviskách je podľa odhadov ruskej a britskej vlády stále asi 70 000 Rusov a na 15 000 Britov. Egyptské úrady presnejšie údaje o počte turistov nevydali. Väčšina egyptskej tlače sa pripojila k vláde a kritizuje únik informácií z vyšetrovania nehody. Egypt trvá na tom, že teória o teroristickom útoku sa zatiaľ nepotvrdila.

Niektoré egyptské noviny zverejnili reportáže s turistami, ktorí si pochvaľujú Šarm aš-Šajch a chcú tam zostať do konca dovolenky. Egypt sa snaží za každú cenu zachovať si dôveru cudzincov. Kým v roku 2010 Egypt navštívilo 15 miliónov ľudí, vlani ich bolo desať miliónov.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Egypt #Veľká Británia #Rusko #pád lietadla