UNESCO neprijalo Kosovo za člena

Organizácia Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) v pondelok na zasadnutí členských štátov v Paríži neprijala do svojich radov Kosovo.

09.11.2015 14:22
UNESCO Foto: ,
Logo UNESCO na archívnej snímke.
debata (22)

Hlasovanie bolo veľmi tesné a pre členstvo balkánskej krajiny sa nakoniec nevyslovili potrebné dve tretiny prítomných. Proti bolo napríklad Rusko a Srbsko, ktoré neuznávajú nezávislosť Kosova. Vstup do UNESCO by pre Prištinu bol dôležitým krokom k medzinárodnému uznaniu jeho štátnosti.

Kvôli rozhodovaniu o členstvo Kosova vládla na zasadnutí členských krajín UNESCO veľmi vzrušená atmosféra. Srbsko plénu predložilo rezolúciu, ktorá by hlasovanie o členstvo Kosova odsunula až do roku 2017, tá ale nakoniec neprešla.

Hlasovanie však nakoniec dopadlo podľa predstáv Belehradu, aj keď ohľadom výsledkov panovala po nejakú dobu neistota. Pre členstvo Kosova hlasovalo 92 štátov, proti ich bolo 50, niekoľko desiatok krajín sa hlasovania zdržalo. Niekoľko svetových médií i agentúr preto pustilo do sveta správu, že Kosovo členstvo získalo. Nakoniec ale museli informáciu o kosovskom úspechu odvolať, pretože podľa pravidiel možno žiadosť o členstvo považovať za úspešnú vtedy, keď sa pre ňu vyslovia dve tretiny hlasujúcich, v tomto prípade by to muselo byť 94 štátov.

Kosovo od vyhlásenia nezávislosti 17. februára 2008 uznalo už viac než 100 štátov, vrátane väčšiny členov Európskej únie. Nezávislosť svojej niekdajšej provincie ale rozhodne neuznáva Srbsko, ktorého odmietavé stanovisko zdieľa okrem iného Rusko, Čína a päť členov EÚ, medzi ktorými je aj Slovensko. Práve Srbsko v pondelok na zasadnutí organizácie predložilo rezolúciu, ktorej schválenie by odsunulo hlasovanie o prijatí Kosova až do roku 2017. Táto rezolúcia ale nebola prijatá.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #UNESCO #Kosovo