Bezpečnostné sily zabili vodcu egyptskej odnože Islamského štátu

Egyptské bezpečnostné sily zastrelili popredného vodcu islamských militantov podozrivého z plánovania a realizácie vrážd, bombových atentátov a útokov proti cudzincom. Oznámilo to v pondelok tamojšie ministerstvo vnútra, ktoré citovala agentúra Reuters.

09.11.2015 17:34
debata (36)

Ašraf Alí Gharabalí, popisovaný ako vodca egyptskej odnože extrémistickej skupiny Islamský štát (IS) s názvom Sinajská provincia, bol zabitý počas prestrelky s bezpečnostnými silami na severnom predmestí Káhiry. Kedy k zabitiu militanta došlo, však príslušný rezort nespresnil.

Gharabalí v máji 2013 stál za pokusom o zavraždenie bývalého egyptského ministra vnútra Muhammada Ibrahima, ako aj za zabitím najmenej troch bezpečnostných činiteľov a piatich brancov, tvrdí ministerstvo vnútra. Bol zapletený aj do júlového výbuchu auta pred talianskym konzulátom v Káhire. Medzi jeho ďalšie delikty patria pokus o bombový útok na staroveký chrám Karnak v Luxore, únos chorvátskeho občana v Káhire, ako aj vlaňajšia vražda amerického občana v púštnej oblasti.

Gharabalího smrť prichádza po tragickej havárii ruského dopravného lietadla, ktoré sa v októbri rozpadlo počas letu nad egyptským polostrovom Sinaj, vyžiadajúc si životy všetkých 224 osôb na palube. K zodpovednosti sa prihlásila takzvaná Sinajská provincia IS.

Teroristická skupina Sinajská provincia od roku 2013, keď egyptská armáda po masívnych demonštráciách zvrhla islamistického prezidenta Muhammada Mursího, zavraždila už stovky policajtov a vojakov, pripomína Reuters.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #pád lietadla #Islamský štát