Šéf europarlamentu kritizoval štáty odmietajúce utečencov

Predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz v pondelok obvinil vlády členských krajín EÚ, ktoré odmietajú prijímať utečencov, že zrádzajú princípy Európskej únie. Snahy o znovuprebúdzanie národného cítenia a ašpirácie posilňovania národných štátov sú podľa neho hrozbou pre jednotu EÚ.

09.11.2015 20:44
martin schulz Foto:
Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz.
debata (115)

„Je to zrada toho, čo znamená Európa,“ uviedol Schulz v rámci konferencie v Berlíne, s poukazom na tie členské štáty EÚ, ktoré odmietajú povinné kvóty na prerozdelenie migrantov.

Predseda EP naznačil, že projekt európskej integrácie je ohrozený opätovným prebúdzaním národného cítenia, čo možno vidieť vo viacerých krajinách v dôsledku nečakanej migračnej vlny, ktorá zasiahla Európu. Schulz tento fenomén označil ako „renacionalizácia“ alebo „polarizácia na národnej úrovni“. „Existuje alternatíva k EÚ. To je renacionalizácia a je presne to, čo sa teraz propaguje. Moja krajina, môj národ, moje náboženstvo, moja strana sú lepšie ako tie ostatné. Toto je zlá cesta,“ zdôraznil šéf zákonodarného zboru EÚ.

Schulz v tejto súvislosti nepriamo kritizoval Poľsko a Maďarsko, keď označil za neprijateľné odmietanie prijímania moslimských utečencov na základe tvrdenia o katolíckosti tej-ktorej krajiny. Kritizoval tiež tvrdenia, že „migrácia je nemecký problém“, ktorý sa netýka iných krajín. Podľa Schulza takéto výhovorky nemožno akceptovať.

Podľa jeho slov tí, ktorí takýmto spôsobom odpovedajú na „globálny fenomén“ masového prílivu utečencov do Európe, volia taktiku zjednodušovania a majú snahy riešiť výzvy 21. storočia „rétorikou 30. rokov minulého storočia“.

Schulzove slová zazneli v deň, keď sa v Bruseli koná mimoriadne zasadnutie Rady EÚ pre vnútorné záležitosti, ktoré je venované najnovším udalostiam v oblasti európskej a migračnej politiky. Eurokomisár pre vnútorné záležitosti, migráciu a občianstvo Dimitris Avramopulos pred zasadnutím ministrov pripomenul, že členské krajiny musia prerokovať implementáciu a monitorovanie rozsiahleho balíka opatrení na riešenie migračnej krízy, ktoré boli prijaté 25. októbra na summite EÚ.

„Dnešné stretnutie s ministrami vnútorných vecí znamená kľúčový okamih pre posúdenie súčasného stavu vecí. Členské štáty prijali jasné politické záväzky týkajúce sa spravovania hraníc, relokácií a humanitárnej pomoci, teraz je načase, aby urýchlili svoju prácu a premenili sľuby na činy,“ uviedol Avramopulos.

Komisár zdôraznil, že pre úspech daných politických záväzkov je potrebné posilniť ľudské zdroje v hot-spotoch v Grécku a Taliansku a na ďalších bodoch vonkajších hraníc únie.

115 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Martin Schulz #prerozdelenie utečencov