Ruský Favorit vyvoláva obavy v USA

Rusko-iránsky kontrakt o dodávkach raketového systému S-300 Teheránu nadobudol platnosť, informoval Sergej Čemezov, šéf zbrojného koncernu Rostech.

10.11.2015 07:30
rusko, S-300, rakety, Foto:
Niektoré z modifi kácií systému protivzdušnej obrany S–300 na výstave MAKS Air Show v Žukovskom pri Moskve.
debata (336)

„Kontrakt sme nielen podpísali, ale nadobudol aj platnosť,“ povedal v pondelok pre agentúru RIA Novosti v Dubaji počas medzinárodného leteckého salónu Dubai Airshow-2015.

Dohodu v hodnote 800 miliónov dolárov podpísali ešte v roku 2007, ale kvôli protiiránskym sankciám uvaleným v roku 2010 v súvislosti s jeho národným jadrovým programom museli jej realizáciu odložiť. Ešte v apríli tohto roku však prezident Vladimir Putin podpísal dekrét, podľa ktorého zrušil zákaz dodávky do Iránu.

Podľa šéfa Rostech Čemezova sa tak skončila napokon dlhá epopeja a dnes koncern očakáva zisk z predaja vo výške 4 miliardy dolárov. Zatiaľ sa však stále nevie, na akej modifikácii systému v rámci kontraktu sa Moskva dohodla s Teheránom.

Napriek niekoľkoročnej prestávke od podpisu dokumentu vyvolala informácia Čemezova nevôľu hlavne v USA. Americký minister obrany Ash Carter ešte pred nadobudnutím platnosti spomínaného dokumentu obvinil v rozhovore pre časopis The Atlantic Irán, že sa aktívne zúčastňuje na operáciách v Sýrii, Iraku, Líbyi a v Jemene.

Ako zlý sen

Odpoveď Teheránu prišla okamžite. „Pán minister obrany by mal vážiť slová, zmeniť svoje agresívne a deštruktívne správanie a odteraz sa vyjadrovať inteligentne a opatrne,“ cituje portál Press TV Husajna Dechgana, iránskeho rezortného kolegu Cartera.

Už dodávky systému S-300 do Sýrie boli podľa The National Interest pre Washington ako zlý sen. Noviny sa pritom odvolávajú na svoj zdroj medzi americkými odborníkmi, podľa ktorého ide o smrteľnú zbraň pre všetky lietadlá s výnimkou najmodernejších „neviditeľných“ Stealth.

„Ale aj tie sa budú cítiť nepríjemne, ak sa ocitnú na hľadáčiku S-300,“ priznal novinám zdroj z velenia amerického letectva. Podľa neho najnebezpečnejšia je mobilita ruského systému.

Ešte v roku 2005 vzbudil ruský systém obavy v aliancii. Vtedy totiž, podľa ruských zdrojov, Slovensko, ktoré po rozdelení Československa zdedilo jedinú batériu S-300, poskytlo zbraň odborníkom NATO. Odvtedy ale už existujú nové a modernejšie modifikácie ako napríklad Favorit.

Vo Washingtone vzbudzuje zvedavosť však aj rešpekt napriek tomu, že ho sprevádzali vyhlásenia, podľa ktorých USA sa neobávajú ruských zbraní v Iráne. Vraj sa napokon dajú poraziť. Konštatoval to aj prezident Barack Obama s tým, že americká armáda je jednou z najmodernejších na svete.

V tejto súvislosti sa spomínajú rakety Trident, Minuteman, Polaris, ale aj ďalšie. Ibaže podľa odborníkov práve vo vysoko sofistikovanej modifikácii S-300 Favorit sú koncentrované univerzálne súbory charakteristík, ktoré vysvetľujú konkurencieschop­nosť zbrane rovnako ako skutočný záujem a obavy zo strany nielen Bieleho domu.

Politický aspekt dodávky

Ešte v máji tohto roku, po Putinovom zrušení zákazu dodávky do Iránu, upozornil francúzsky denník Libération na politické pozadie kontraktu dodávok ruského zbraňového systému.

„Politický aspekt má oveľa väčší význam ako vojenský. Rusko dáva najavo, že zo zrušenia sankcií a návratu Iránu na medzinárodnú scénu získa najviac výhod v politickej i hospodárskej oblasti. Trojuholník Damask – Teherán – Moskva začína získavať konkrétnu podobu a ide o signál adresovaný hlavne krajinám v Zálive a USA. Rusko sa chce opätovne stať vedúcim hráčom na blízkovýchodnej scéne,“ analyzuje politický aspekt rusko-iránskej dohody francúzsky denník Libération.

© Autorské práva vyhradené

336 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Irán #kontrakt #protivzdušná obrana