Zomrel francúzsky filozof a publicista André Glucksmann

Vo veku 78 rokov zomrel francúzsky filozof a publicista André Glucksmann, ktorý silne ovplyvnil pravicovú politickú filozofiu 20. storočia. Vystupoval proti komunistickým režimom vo východnej Európe a spájalo ho osobné priateľstvo s bývalým českým prezidentom Václavom Havlom.

10.11.2015 10:11
André Glucksmann Foto: ,
Vo veku 78 rokov zomrel francúzsky filozof a publicista André Glucksmann.
debata (2)

O úmrtí Andrého Glucksmanna informoval jeho syn Raphaël. „Môj najlepší priateľ už nie je medzi nami. Mal som neuveriteľnú príležitosť poznať tak skvelého a geniálneho človeka, smiať sa s ním, diskutovať s ním, cestovať a hrať sa s ním, robiť s ním všetko a nerobiť vôbec nič. Môj otec v pondelok večer zomrel,“ napísal podľa utorkovej správy agentúry AFP režisér Raphaël Glucksmann v pocte svojmu otcovi.

André Glucksmann bol známy ako zástanca utláčaných po celom svete. Do Československa ho osobne pozval Havel už 27. novembra 1989, vtedy mu ešte odmietli vydať vstupné vízum. Neskôr Českú republiku mnohokrát navštívil a spoločne s Havlom sú tiež podpísaní pod radom petícií za dodržiavanie ľudských práv vo svete.

Glucksmann sa narodil rakúskym židovským rodičom vo Francúzsku, študoval v Lyone a neskôr v Saint-Cloud literatúru a filozofiu. Je autorom asi dvadsiatky kníh, z ktorých prvú Le Discours de la Guerre (Úvahy o vojne) vydal v roku 1967.

Bol predstaviteľom skupiny, ktorá si hovorí Noví filozofi a ktorá je typická svojou kritikou marxizmu a totalitarizmu. Glucksmann tvrdo odsudzoval ruskú zahraničnú politiku a okrem iného podporoval nezávislosť Čečenska. Podporil tiež zásah Západu v Afganistane a Iraku.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #filozof #zomrel #publicista