Poľsko zažaluje Rusko kvôli vraku prezidentského špeciálu

Poľsko už nechce dlhšie čakať na vydanie vraku lietadla, pri havárii ktorého v roku 2010 zahynul v Rusku poľský prezident a ďalších 95 vysokých predstaviteľov krajiny, pričom hodlá v tejto veci Moskvu zažalovať na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP).

10.11.2015 16:48
Poľsko, smútok, tragédia Foto:
Trosky poľského lietadla pri Smolensku na archívnej snímke.
debata (167)
Uviedol to v pondelok večer designovaný poľský minister zahraničných vecí Witold Waszczykowski, ktorého dnes citovala agentúra AP.

Podľa politika by však zlepšenie vzťahov medzi Moskvou a Západom malo iniciovať práve Rusko, ktoré je zodpovedné za súčasné napätie medzi oboma krajinami, tvrdí Waszczykowski.

Jeho poznámky naznačujú tvrdší postoj voči Rusku, ktorý bude po ôsmich rokoch konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS), analyzuje AP.

Strana PiS, vedená bratom zosnulého prezidenta Jaroslawom Kaczynským, zvíťazila v parlamentných voľbách, ktoré sa konali 25. októbra a jej nová vláda zloží prísahu v najbližších dňoch.

Pri havárii poľského armádneho špeciálu TU-154M, ktoré sa 10. apríla 2010 zrútilo pri nevydarenom pokuse o pristátie na letisku pri západoruskom Smolensku, zahynulo všetkých 96 osôb na palube vrátane poľského prezidenta Lecha Kaczynského a jeho manželky Marie. Okrem prezidentského páru bolo na palube lietadla množstvo významných predstaviteľov Poľskej republiky. Delegácia mala namierené do ruskej Katyne, kde si chcela uctiť pamiatku viac ako 20.000 dôstojníkov poľskej armády, kňazov a intelektuálov, popravených v Katynskom lese v roku 1940 sovietskymi bezpečnostnými orgánmi.

167 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Rusko #havária lietadla