Rusko poprelo vznik údajného mierového plánu pre Sýriu

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v stredu poprelo správy, že Rusko na blížiacu sa viedenskú schôdzku o urovnaní konfliktu v Sýrii pripravuje vlastný plán krokov pre prechodné obdobie, zahŕňajúci vypísanie volieb a ústavnú reformu.

11.11.2015 07:27 , aktualizované: 15:36
Sýria, Staffano, Foto: ,
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov (vpravo) a osobitný splnomocnenec OSN Staffano de Mistura počas konferencie v Moskve.
debata (68)

O tomto pláne informovala aj agentúra Reuters, podľa ktorej časť sýrskej opozície údajné ruské návrhy medzičasom odmietla. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová však dnes v Moskve vyhlásila, že správa agentúry Reuters „nezodpovedá skutočnosti“.

Upozornila tiež, že Rusko tento komentár poskytlo aj agentúre Reuters ešte pred tým, ako zverejnila svoju správu o údajnom ruskom pláne. V tejto súvislosti kritizovala agentúru Reuters za zamlčanie dementi zo strany Ruska a s poľutovaním konštatovala, že s „podobným ignorovaním novinárskej etiky sa stretávame čoraz častejšie“.

Zacharovová informovala, že Rusko vedie so svojimi partnermi konzultácie o spôsoboch riešenia konfliktu v Sýrii, pričom vychádza z dokumentu prijatého vo Viedni 30. októbra, ako aj zo ženevského komuniké z roku 2012.

Pri príprave schôdzky, ktorá sa vo Viedni uskutoční 14. novembra, Moskva podľa Zacharovovej vychádza z toho, že v prvom rade je nutné zhodnúť sa na tom, „koho v Sýrii považovať za teroristov“, a odsúhlasiť zoznam subjektov sýrskej opozície, ktoré budú rokovať s Damaskom.

V texte, ktorého pravosť a dôveryhodnosť Rusko odmieta, Moskva podľa Reuters údajne sýrskej vláde a opozícii navrhuje začať proces ústavných reforiem, ktorý by mal trvať 18 mesiacov. Po ústavných zmenách by sa mali konať prezidentské voľby.

Ústavná reforma by sa však nemala uskutočňovať pod vedením súčasnej sýrskej vlády a nie je ani jasné, či by sa terajší prezident Bašár Asad mohol uchádzať o znovuzvolenie. V texte, ktorý Reuters pripisuje Rusku, sa tiež uvádza, že účastníci konfliktu by sa mali spolu s OSN dohodnúť na dátume vnútrosýrskej konferencie o urovnaní konfliktu.

Agentúra TASS vo svojej správe zdôraznila, že Reuters neinformoval, z akého zdroja získal údajný ruský plán pre prechodné obdobie v Sýrii. Sýrska opozície tento plán podľa Reuters rozhodne odmietla a obvinila Rusko, že pokračuje v hre, ktorú začalo hrať po mierových konferenciách v Ženeve.

Opozícia odmieta zotrvanie Asada pri moci, jeho účasť vo voľbách, ako aj ich konanie podľa v súčasnosti platného volebného systému. Opoziční predstavitelia upozornili, že ak by sa Moskve podarilo vo Viedni presadiť tento plán, „bola by to pohroma“.

Zdôraznili, že akýkoľvek mierový plán pre Sýriu musí schváliť sýrsky ľud a tento plán mu nesmie byť vnútený zvonku. Varovali, že v Sýrii sú „stovky a tisíce ozbrojených ľudí, ktorí sa postavia Rusom i hocikomu inému, ak by Sýrčanom ako národu uprel ich právo“.

Reuters pripomína, že Spojené štáty, ich spojenci z Perzského zálivu, ako aj Turecko trvajú na tom, že Asad musí odísť z politiky, aby v jeho krajine nastal mier.

Rusi v OSN navrhli novú ústavu Sýrie

V OSN koluje ruský návrh na ukončenie takmer päť rokov trvajúcej vojny v Sýrii. Text počíta s vypracovaním novej ústavy do 18 mesiacov. O ústave by potom mali Sýrčania rozhodovať v referende, nasledovanom predčasnými prezidentskými voľbami.

Dokument, o ktorom informovala agentúra AP, výslovne neuvádza, že by mal súčasný sýrsky prezident Bašár Asad počas prechodného obdobia odstúpiť, čo je hlavná požiadavka opozície. V texte sa píše len to, že „prezident nebude predsedať ústavnej komisii“.

Materiál ďalej vyzýva osobitného splnomocnenca OSN Staffana de Mistura, aby pomohol začať rokovania medzi sýrskou vládou a „jednotnou delegáciou opozičných skupín“, a to na základe komuniké z roku 2012. V ňom hlavné mocnosti v Ženeve vyzvali na vytvorenie prechodnej vlády v Sýrii. Dočasný kabinet by podľa tohto vyhlásenia mal mať plnú výkonnú moc a doviesť krajinu do riadnych volieb.

Námestník ruského vyslanca pri OSN AP povedal, že ľutuje únik dokumentu. „Je to naša vízia – je to náš návrh,“ dodal s tým, že Moskva je ochotná načúvať návrhom ďalších strán.

Dokument sa objavil pred sobotňajšou schôdzkou štátnikov vo Viedni. Na prvom kole týchto rokovaní o Sýrii sa predstavitelia Spojených štátov, Ruska, Iránu a desiatok ďalších krajín dohodli na začatí nového mierového procesu, do ktorého by sa mali zapojiť sýrska vláda aj opozícia. Štátnici sa však opatrne vyhli kľúčovej otázke, kedy by mal Asad odísť.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #OSN