Debata republikánov ukázala na rozkol v otázke imigrantov

Štvrtá debata republikánskych uchádzačov o nomináciu do boja o Biely dom poukázala na hlboký rozkol vo vnútri Republikánskej strany ohľadom prístupu k ľuďom, ktorí v USA žijú nelegálne. Zatiaľ čo mainstreamoví kandidáti ako Jeb Bush, Marco Rubio a John Kasich počas diskusie v Milwaukee presadzovali skôr zmierlivý postoj, Trump opäť hovoril o potrebe výstavby múru na hranici s Mexikom.

11.11.2015 08:05
USA, Trump, Bush, republikáni Foto: ,
Marco Rubio (vľavo) a Donald Trump (vpravo) si potriasajú rukami za prítomnosti Jeba Busha počas republikánskej debaty v Milwaukee.
debata

„Bude to fungovať. Jediné, čo treba urobiť, je opýtať sa Izraela,“ povedal miliardár s narážkou na bezpečnostnú bariéru medzi Izraelom a Západným brehom Jordánu. Guvernér štátu Ohio Kasich na to reagoval, že vyhostenie 11 miliónov imigrantov a rozdeľovanie rodín nie je možné.

Na Trumpovu stranu sa postavil senátor za Texas Ted Cruz. „Demokrati sa smejú, pretože republikáni sa rovnako ako oni stali stranou presadzujúcou amnestiu,“ povedal Cruz. Keby vraj do krajiny „prichádzali vyštudovaní novinári“, čo by viedlo k zníženiu platov miestnych žurnalistov, médiá hlavného prúdu by podľa Cruza venovali väčšiu pozornosť ekonomickým dopadom nezákonného prisťahovalectva.

Situácia nelegálnych imigrantov sa stala jedným z kľúčových bodov prezidentskej kampane potom, čo demokratický prezident Barack Obama oznámil sériu opatrení na ochranu týchto ľudí pred vyhostením. Federálny súd však prezidentovu iniciatívu v pondelok zablokoval a vec by mohla skončiť až na Najvyššom súde.

Jedna z otázok moderátorov stanice Fox Business podľa očakávania smerovala na bývalého neurochirurga Bena Carsona, ktorý vo svojej autobiografii podľa médií klamal o svojej divokej mladosti a o prijatí na prestížnu vojenskú akadémiu vo West Pointe. Carson, ktorý znel podľa CNN sebavedomejšie ako v predchádzajúcich debatách, hovoril v súvislosti s West Pointom o dezinterpretácii. „Ľudia, ktorí ma poznajú, vedia, že som čestný muž,“ povedal Carson.

Médiá obvinil, že každého merajú iným metrom: inak vraj referovali o jeho životopise a inak o údajnom klamaní demokratickej kandidátky Hillary Clintonovej o útoku na americký konzulát v líbyjskom Benghází v roku 2012.

Obrátiť po nepríjemnej otázke pozornosť ku Clintonovej bol počas tejto debaty častý manéver, poznamenáva CNN.

Debata, ktorej ďalšie kolo sa uskutoční až v polovici decembra, sa začala ekonomickými témami, napríklad zdvihnutiu minimálnej mzdy. Na rozdiel od demokratov, republikáni vystupujú ostro proti tomu. Podľa nich by bol takýto krok prekážkou v raste počtu pracovných miest. „Keď zdvihnete minimálnu mzdu, ľudia budú drahší ako stroje,“ povedal k tomu floridský senátor Marco Rubio. Trump mu pritakal s tým, že ani podľa neho nie je možné minimálnu mzdu zvýšiť. „Nemôžeme to urobiť, ak chceme zostať vo svete konkurencieschop­ní,“ povedal Trump.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #prisťahovalci #imigranti #republikáni