V dome zosnulého Jásira Arafata bude jeho múzeum

Hamas vládnuci v pásme Gazy odovzdal v utorok dom zosnulého palestínskeho prezidenta Jásira Arafata predstaviteľom jeho strany Fatah, ktorá tam má zriadiť jeho múzeum.

11.11.2015 08:35
Abbás, Arafat Foto: ,
Mahmúd Abbás (v popredí) počas 10. výročia smrti Jásira Arafata.
debata

Dom je uzavretý, odkedy sa vlády v pásme Gazy v roku 2007 chopil Hamas, keď porazil sily palestínskej samosprávy a vytlačil odtiaľ po krvavých bojoch Fatah pod vedením Arafatovho nástupcu Mahmúda Abbása.

Slávnostné odovzdanie domu sa uskutočnilo v predvečer výročia Arafatovej smrti v roku 2004. Zúčastnili sa na ňom predstavitelia všetkých palestínskych frakcií.

Počas posledných rokov svojej vlády, za vrcholiacej druhej palestínskej intifády, žil Arafat v prezidentskom komplexe obliehanom Izraelčanmi v meste Ramalláh na Západnom brehu. Keď 75-ročný Arafat na jeseň 2004 ochorel, previezli ho na liečenie do Francúzska, kde vo vojenskej nemocnici zomrel.

Hamas po prevzatí vlády v pásme Gazy zakázal väčšinu verejných aktivít Fatahu a jeho stúpencov prenasledoval. Arafatovu smrť si tak Fatah pripomenul iba raz, v roku 2007. Hamas vtedy použil smrtiacu silu na rozohnanie zhromaždenia a najmenej šesť jeho účastníkov zabil.

Napätie medzi Hamasom a Fatahom sa v uplynulých mesiacoch uvoľnilo, hoci Hamas nesplnomocnil Fatah, aby na výročie Arafatovho úmrtia, ktoré pripadá na 11. novembra, usporiadal verejné spomienkové zhromaždenie. Obe hnutia podpísali v roku 2014 dohodu o zmierení a vytvorili prechodnú vládu, aby ukončili politický spor medzi pásmom Gazy a Západným brehom. Hamas sa však prakticky nevzdal svojej kontroly v Gaze a trvá na tom, aby palestínska samospráva platila mzdy časti zo 40-tisíc zamestnancov, ktoré si Hamas najal na správu pásma Gazy od roku 2007.

Obe strany urobili iba symbolické gestá. Odovzdanie Arafatovho domu je jedným z nich.

debata chyba
Viac na túto tému: #Gaza #Arafat