Lufthansa kvôli štrajku zrušila takmer tisíc letov

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa v utorok oznámila, že pre pokračujúci štrajk palubného personálu ruší 930 stredajších letov. Postihne to 100-tisíc ľudí cestujúcich z alebo do Frankfurtu, Mníchova a Düsseldorfu, pretože snahy o zastavenie štrajku zlyhali. Oznámili to svetové agentúry.

11.11.2015 09:08
Nemecko, Lufthansa, štrajk Foto: ,
Stewardky Lufthansy protestujú na letisku v Düsseldorfe.
debata

Odborový zväz palubných sprievodcov (UFO) ohlásil osemdňový štrajk trvajúci od piatka, do ktorého sa majú postupne zapájať rôzne letiská. Stevardi chcú štrajkom docieliť vyššie mzdy a zachovanie výhod a benefitov, ktoré napríklad stevardom Lufthansy umožňujú odísť do dôchodku vo veku 55 rokov. Štrajk sa týka výlučne letov pod značkou samotnej Lufthansy, nie však iných aerolínií patriacich do tejto skupiny.

Obe strany vyjadrili ochotu pokračovať vo vyjednávaní, Lufthansa to však podmienila ukončením štrajku.

„Je nám celkom jasné, že UFO nenahradí slová činmi a je ochotný nechať v stredu 100-tisíc cestujúcich trpieť dôsledkami,“ uviedla Bettina Volkensová, ktorá má v Lufthanse na starosti právne a personálne záležitosti.

Predseda UFO Nicoley Baublies zdôraznil, že „štrajk nie je cieľom,“ iba prostriedkom. Lufthansa v stredu dosiahla malé právne víťazstvo, keď súd rozhodol, že štrajk v Düsseldorfe je nezákonný. Odborová organizácia nevyložila dostatočne jasne a podrobne svoje požiadavky, preto ich Lufthansa nemohla splniť a pomôcť tak k ukončeniu štrajku.

UFO uviedlo, že počas osemdňového štrajku plánuje zasiahnuť všetky nemecké lety dlhého a stredného doletu. Štrajk palubných sprievodcov Lufthansy je najdlhšie trvajúcou protestnou akciou UFO, akú kedy uskutočnilo.

V utorok musela Lufthansa zrušiť 136 letov. V pondelok UFO odmietlo ponuku leteckej spoločnosti, ktorá navrhla zvýšenie jednorazového odstupného členom palubného personálu o tisíc eur a ustúpenie od návrhu zvýšiť minimálny vek odchodu na dôchodok z 55 ma 56 rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #štrajk #Lufthansa #letecká spoločnosť