Z nórskej ubytovne evakuovali 162 utečencov kvôli požiaru

Vyše 160 žiadateľov o azyl museli v noci na stredu evakuovať z utečeneckého centra v južnom Nórsku kvôli požiaru. Polícia uviedla, že sa nikto nezranil a že je zatiaľ skoro špekulovať o príčine požiaru. V susednom Švédsku za posledné týždňe ľahla popolom viac ako desiatka ubytovní pripravovaných pre migrantov, pravdepodobne v dôsledku podpaľačských útokov.

11.11.2015 12:52
debata (5)

Plamene zachvátili ubytovňu v nórskom Hemsedale okolo 02:00 SEČ, evakuovali 162 osôb. Nórska tlačová agentúra NTB informovala, že kuchyňa a administratívna časť centra zhoreli do základov.

V susednom Švédsku polícia vyšetruje s podozrením na podpaľačstvo zhruba desiatku požiarov budov, v ktorých mali vysídlenci nájsť dočasné ubytovanie. Všetky incidenty sa odohrali v južnej časti krajiny. Švédsko patrí spolu s Nemeckom ku krajinám, ktoré prijímajú najviac utečencov. O azyl tu tento rok požiadalo vyše 120-tisíc ľudí. Imigračné úrady odhadujú, že do konca roka do Švédska príde až 190-tisíc migrantov.

Nórska bezpečnostná služba PST varovala, že veľký nárast žiadateľov o azyl v krajine by mohol zvýšiť hrozbu zo strany pravicových extrémistov. Oslo predpokladá, že tento rok by do Nórska mohlo doraziť 20-tisíc až 25-tisíc migrantov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Nórsko #utečenci