Nemecko začne vracať Sýrčanov do krajín, kde vstúpili do EÚ

Nemecko začne znova vracať sýrskych utečencov do krajín, kde po prvýkrát vstúpili na územie Európskej únie. Oznámil to hovorca ministerstva vnútra s tým, že by opatrenie malo znížiť počet ľudí, ktorí do Nemecka prichádzajú. Zatiaľ nie je jasné, kedy začnú Nemci uplatňovať predchádzajúcu prax. Rozhodnutie ministerstva vnútra však už kritizuje vládna sociálna demokracia (SPD) aj opozičná Ľavica a Zelení.

11.11.2015 13:03 , aktualizované: 17:03
debata (236)

Utečenci sa vrátia do krajiny, kde vstúpili do EÚ, predpokladajú európske dohody, Berlín ich však tento rok v auguste prestal uplatňovať pre utečencov zo Sýrie.

„Nemecko sleduje cieľ vrátiť sa k riadnemu azylovému konaniu. K tomu patrí aj to, že sa stanoví, ktorý členský štát je pre vedenie azylového konania príslušný,“ uviedol hovorca ministerstva vnútra.

Ministerstvo podľa neho už v októbri poverilo Spolkový úrad pre migráciu a utečencov (BAMF), aby začal znova uplatňovať príslušné európske ustanovenia aj pre utečencov zo Sýrie. Presný termín hovorca neuviedol.

Nemecko ustúpilo od uplatňovania dublinskej dohody, ktorá stanovuje európske pravidlá pre zaobchádzanie so žiadateľmi o azyl, v druhej polovici augusta. Krajina tak reagovala na katastrofálnu situáciu v Maďarsku, kde sa na budapeštianskej stanici hromadili tisíce utečencov, ktorí sa snažili dostať do Nemecka.

Následne prudko vzrástol počet ľudí, ktorí nemecké úrady žiadajú o azyl. Od začiatku septembra prešlo hranice z Rakúska do Bavorska 400 000 migrantov. Ak sa Nemecko vráti k uplatňovaniu dublinskej dohody, znamenalo by to, že veľa utečencov prevezie do Grécka, Bulharska, Rumunska alebo Chorvátska.

V prvej polovici roka, keď boli pravidlá ešte oficiálne v platnosti, krajina takto vrátila len 108 Sýrčanov. Nemecko sa najmä zdráhalo vracať utečencov do Grécka, kde je v dôsledku dlhovej krízy katastrofálna situácia v starostlivosti o utečencov.

Podľa hovorkyne vlády minister de Maizière o svojom pláne neinformoval ani Merkelovú

Zámer konzervatívneho ministra vnútra Thomasa de Maizière však v stredu kritizovali zástupcovia vládnej sociálnej demokracie. Podľa nich minister vopred neupozornil ostatných členov vlády na pripravovaný návrat k dublinskému systému a jeho postup vyvolá chaos pri riešení utečeneckej krízy v Nemecku.

Hovokyňa vlády Christiane Wirtzová v stredu na tlačovej konferencii povedala, že de Maiziére neinformoval o návrate k dublinským dohodám ani kancelárku Angelu Merkelovú a hlavného vládneho koordinátora pre riešenie utečeneckej krízy Petera Altmaiera.

Podľa SPD vnáša de Maiziére chaos do riešenia utečeneckej krízy v Nemecku. Predstavitelia strany kritizujú, že minister prišiel s novým opatrením, ešte než sa podarilo uviesť do praxe opatrenia, na ktorých sa vláda zhodla v septembri a ktoré mali zrýchliť azylové konanie.

Návrat k dublinskému systému podľa nich naopak azylové konanie predĺži, čo zvýši náklady pre Nemecko a zhorší humanitárnu situáciu utečencov. „Hlavný problém je teraz minister vnútra,“ vyhlásila dokonca zemská premiérka Porýnia-Falcka Malu Dreyerová.

Ministrov návrh kritizuje aj nemecká opozícia. Podľa Ľavice a zelených sa de Maiziére snaží obmedziť ústavou zaručené právo utečencov na azyl, ktoré poškodí povesť Nemecka a ublíži aj žiadateľom o azyl. „Snaha oživiť skrachovaný dublinský systém je nehumánny nezmysel,“ uviedla spolupredsedníčka Zelených Simone Peterová.

Spory o podobu azylovej politiky trvajú v Nemecku už niekoľko mesiacov. Merkelová síce dlhodobo zastáva postoj, že Nemecko utečeneckú krízu zvládne, a má za to podporu SPD aj Zelených, čelí stále väčšej opozícii vo vlastnej konzervatívnej únii CDU / CSU. Bavorsko, cez ktoré prichádza do krajiny väčšina utečencov, dokonca začalo pripravovať žalobu na ústavný súd proti spolkovej vláde, ktorá podľa Mníchova dostatočne nechráni hranicu.

236 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #utečenci #migračná kríza #sýrski utečenci