Su Ťij získala miesto v parlamente, prezident sľubuje mierové odovzdanie moci

Vodkyňa Národnej ligy pre demokraciu (NLD) a dlho väznená nositeľka Nobelovej ceny za mier Do Aun Schan Su Ťij získala v nedeľných prelomových voľbách v Barme kreslo v parlamente. Oznámila to v stredu volebná komisia.

11.11.2015 13:30
barma, su ťij, Foto:
Su Ťij v utorkovom rozhovore s BBC uviedla, že podľa nej bude mať jej strana po sčítaní všetkých hlasov dostatok poslancov na to, aby mohla vytvoriť vládu.
debata

Oficiálne výsledky hlasovania komisia síce stále ešte neoznámila, podľa tých čiastkových NLD smeruje k jasnému víťazstvu. Barmský prezident Thein Sein v stredu opozičnej strane zablahoželal k doterajšiemu vedeniu vo voľbách a sľúbil odovzdanie moci.

NLD podľa čiastkových výsledkov prvých slobodných volieb po desaťročiach vlády vojenskej junty získala 163 zo 182 kresiel v parlamente, ktorých obsadenie už je jasné. Vládnuca Strana zväzovej súdržnosti a rozvoja (USDP) obsadila zatiaľ iba desať kresiel a už v pondelok uznala porážku. Dvojkomorový parlament má 664 miest, z ktorých štvrtina podľa ústavy automaticky pripadne predstaviteľom armády.

Su Ťij napísala šéfovi armády, prezidentovi a predsedovi parlamentu listy, v ktorých žiada o schôdzku v budúcom týždni. Podľa agentúry AP s nimi chce zrejme prebrať vytvorenie novej vlády. Minister informácií Ye Tchut uviedol, že vláda súhlasí s návrhom Su Ťij týkajúcim sa „rokovaní o národnom zmierení“. Podľa neho by sa schôdzka mala konať, až volebná komisia dokončí svoje povinnosti.

Su Ťij tiež oznámila, že súčasný prezident Barmy Thein Sein poslal Národnej strane pre demokraciu správu, v ktorej jej blahoželá k doterajšiemu vedeniu vo voľbách a sľubuje „mierové odovzdanie moci“.

Jeden zo zakladateľov NLD Tin U vyjadril nádej, že Su Ťij sa postaví na čelo Barmy. „Stále dúfam, že sa stane prezidentkou. Preto jej pomáham a pracujem s ňou,“ dodal. Podľa barmskej ústavy z roku 2008 sa Su Ťij hlavou štátu stať nemôže, ústava totiž zakazuje ľuďom, ktorých rodinní príslušníci majú cudzie občianstvo, uchádzať sa o prezidentskú funkciu. Obaja synovia Su Ťij sú britskými občanmi, rovnako ako bol jej zosnulý manžel.

Trojicu prezidentských kandidátov nominujú po oznámení konečných oficiálnych výsledkov obe komory parlamentu a armáda, a jedného z nich následne zvolí. Porazená dvojica sa stane viceprezidentmi.

Sama Su Ťij v utorkovom rozhovore s BBC uviedla, že podľa nej bude mať jej strana po sčítaní všetkých hlasov dostatok poslancov na to, aby mohla vytvoriť vládu. Očakáva zisk zhruba 75 percent hlasov.

V utorok NLD obvinila volebnú komisiu, že zverejňovanie výsledkov zámerne zdržiava. Podobné snahy minister informácií Ye Tchut rezolútne poprel. Národná liga pre demokraciu vyhlasovanie výsledkov sleduje s obavami, pretože v roku 1990 NLD tiež vo voľbách presvedčivo zvíťazila, ale vojenská junta potom výsledok neuznala, pokračovala vo svojej krutovláde ďalšie dve desaťročia a nechávala Su Ťij v domácom väzení.

debata chyba
Viac na túto tému: #Barma #Mjanmarsko #Aun Schan Su Ťij