Putin: Ruské zbrojárstvo musí dobehnúť, čo zameškalo

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyhlásil, že Rusko sa nenechá zatiahnuť do nových pretekov v zbrojení. Dodal však, že ruský zbrojársky priemysel "musí dobehnúť to, čo v uplynulých desaťročiach zameškal".

11.11.2015 15:16
debata (308)

Podľa agentúry TASS to Putin vyhlásil v čiernomorskom letovisku Soči na porade o rozvoji ozbrojených síl Ruskej federácie.

Putin vyhlásil, že Rusko sa nedá „zatiahnuť do nejakých pretekov v zbrojení. A už vôbec nechceme nikoho doháňať alebo predbiehať. My jednoducho musíme dobehnúť to, čo sme zameškali“ v 90. rokoch 20. storočia a v prvom desaťročí 21. storočia, keď boli ruské ozbrojené sily i samotné zbrojárske podniky „chronicky podfinancované“.

Agentúra Reuters v tejto súvislosti pripomenula, že Putin v utorok na schôdzke v Soči oznámil, že Rusko pracuje na novom protiraketovom systéme schopnom prekonať akúkoľvek protiraketovú obranu.

Témou stretnutia predstaviteľov ruského zbrojárskeho priemyslu v Soči je prijatie opatrení, ktoré zvýšia súčinnosť ministerstva obrany a podnikov vojensko-priemyselného komplexu, uviedol Putin podľa agentúry TASS. Za jednu z priorít potom označil vytvorenie „modernej armády vybavenej modernou výzbrojou a vojenskou technikou.“

Putin na schôdzke kvitoval, že za prvé tri štvrťroky tohto roku sa podarilo dodržať stanovené tempo plnenia štátnych objednávok vo vojenskom sektore. Dodal, že v roku 2015 armáda dostala o štvrtinu viac nových a zmodernizovaných typov výzbroje ako vlani.

Za dôležité označil aj to, že moderné zbrane sa „aktívne používajú“ – okrem iného aj v rámci vojenských cvičení. V tejto súvislosti dodal, že prax vopred neohlásených a nenaplánovaných manévrov v jednotlivých vojenských okruhoch bude pokračovať aj naďalej.

308 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #zbrojástvo