Prímerie na východe Ukrajiny sa porušuje, zomrel ďalší vojak

Na východe Ukrajiny sa prímerie porušuje čoraz častejšie. Obe strany konfliktu, teda vládne jednotky a východoukrajinskí povstalci, sa z toho obviňujú navzájom. Kyjev oznámil smrť jedného vojaka, ktorý je prvým príslušníkom vládnych síl zabitým v novembri pri paľbe protivníka. Päť ďalších vojakov utrpelo zranenia.

11.11.2015 15:34
debata (13)

Hovorca protipovstaleckej operácie Andrij Lysenko v stredu v Kyjeve oznámil, že proruskí povstalci za uplynulých 24 hodín porušili prímerie v 21 prípadoch. V tejto súvislosti uviedol, že pri ostreľovaní dediny Hranitne ručnými zbraňami, vrátane granátometov, prišiel o život jeden vojak.

Oznámil tiež, že od stredy sa zranilo ďalších päť vojakov. Dvoch z nich zasiahol výbuch nastraženej trhaviny. Lysenko pripustil, že príslušníci ukrajinských ozbrojených síl tiež strieľali, ale iba v odvete. „Naši bojovníci boli niekoľkokrát prinútení opätovať paľbu,“ povedal.

Iného názoru je podľa ruskej agentúry TASS druhá strana. „Ministerstvo obrany“ doneckých separatistov uviedlo, že kyjevské sily na bojových líniách od stredy porušili prímerie v desiatich prípadoch, najmä v okolí Donecku. Strieľali vraj z ručných zbraní, ale aj z mínometov kalibru 82 a 120 milimetrov.

Na základe dohody dosiahnutej pri rokovaniach v bieloruskej metropole Minsku vstúpilo 1. septembra do platnosti prímerie. V nasledujúcich dvoch mesiacoch paľba postupne ustala a bol zahájený odsun ťažkých zbraní z bojových línií. Tento dohodami predpokladaný bod však zatiaľ dokončený nebol a od prelomu októbra a novembra pribúdajú prípady o porušovaní pokoja zbraní.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #prímerie #Ukrajina