Taliansky premiér kritizoval nové členské krajiny únie

Taliansky premiér Matteo Renzi sa v stredu vyslovil za rýchlejšie prijatie balkánskych štátov do Európskej únie. "Únia sa rozširovala iba na východ: Bola to však tragická a historická chyba vynechať balkánske krajiny. Prijatia Albánska, Čiernej Hory a Srbska do únie musia mať prioritu," vyhlásil predseda talianskej vlády v rozhovore, ktorý dnes zverejnilo internetové vydanie nemeckého denníka Die Welt.

11.11.2015 19:42
Matteo Renzi, Ukrajina, Taliansko Foto: ,
Taliansky premiér Matteo Renzi.
debata (56)

O členstvo v Európskej únii usilujú popri spomínaných balkánskych štátoch, ako je známe, aj Bosna a Hercegovina či Macedónsko, ako aj Kosovo. Taliansky premiér nešetril v interview, ktoré poskytol 9. novembra, nové členské krajiny Európskej únie.

Renziho podľa vlastných slov ich postoje trápia viac ako možnosť rozpadu únie kvôli pravicovým populistom.

„Vďačia Európe za mnoho. V niektorých západoeurópskych štátoch prišli strany a politici o úspech vo voľbách a pozície, aby bránili európske idey … Západoeurópania zaplatili politickú cenu za rozširovanie únie smerom na východ. Nie je v poriadku, ak nám tieto krajiny kážu teraz o morálke. Ja tiež nikoho neprosím o pomoc pre Taliansko. Počet utečencov, ktorí každoročne prichádzajú do Talianska, zvládame sami. Avšak k celej výzve musí Európa pristúpiť ako k celku. Iba Taliansko napokon ročne platí únii deväť miliárd, ktoré prispievajú aj k rastu nových členských krajín,“ vyhlásil Renzi.

Na otázku, ako chce presvedčiť svojho maďarského kolegu skôr ako bude neskoro, Renzi odpovedal, že téma sa netýka iba Viktora Orbána a nedelí sa na ľavicu a pravicu.

„Na rovnakej línii sú socialisti v ČR a na Slovensku a mnohí Poliaci. Je to geografické, nie politické rozdelenie medzi tými, ktorí Európu poznajú ako veľký ideál a tými, ktorí v nej vidia predovšetkým hospodársky úžitok,“ vyhlásil predseda talianskej vlády. Podľa vlastných slov je zatrpknutý zo stavania múrov obmedzujúcich slobodu. „Chcem naďalej veriť vo veľký ideál,“ zdôraznil Matteo Renzi.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #premiér #Matteo Renzi