Ukrajina: Rezignoval líder Pravého sektoru Dmytro Jaroš

Líder ukrajinských radikálov z Pravého sektoru Dmytro Jaroš (44) v stredu prostredníctvom Facebooku informoval o svojej rezignácii z čela organizácie sformovanej počas protestov na Majdane, ktorá sa medzičasom transformovala v politickú stranu.

11.11.2015 21:12
Dmytro Jaroš Foto:
Líder Pravého sektora Dmytro Jaroš.
debata (58)

V zdôvodnení rozhodnutia Jaroš uviedol, že po zranení, ktoré utrpel v bojoch na východe Ukrajiny, ho čakalo dlhotrvajúce liečenie. Počas obdobia terapie poveril vedením Pravého sektoru viacero jemu blízkych osôb.

Pravý sektor si však medzičasom zvolil ideologické smerovanie, s ktorým sa on osobne nestotožňuje. Ako líder je podľa vlastných slov zodpovedný za všetko, čo sa deje v organizácii, a nemieni vlastnú zodpovednosť prenášať na iných, podčiarkol Jaroš.

Niektorí z členov alebo sympatizantov Pravého sektoru sa podľa informácií tlačovej agentúry MTI domnievajú, že viacerí lídri subjektu vytvorili kvôli vlastným obchodným záujmom a ambíciám zámerne situáciu, v ktorej Jarošovi nezostala iná možnosť, ako rezignovať na vedúcu funkciu.

Pravý sektor prijal na nedávnom víkendovom rokovaní v neprítomnosti Jaroša rozhodnutia a „revolučnú stratégiu“, s ktorými odstúpivší nemôže súhlasiť.

Podľa mediálnych informácií označil Pravý sektor, v ktorom pôsobil Jaroš podľa analytikov ako osoba integrujúca veľmi rôznorodú členskú základňu, súčasné ukrajinské vedenie na čele s prezidentom Petrom Porošenkom za nelegitímne.

Dmytro Jaroš je od vlaňajšej jesene nezávislým poslancom ukrajinského parlamentu a od apríla 2015 poradcom náčelníka tamojšieho generálneho štábu.

58 debata chyba
Viac na túto tému: #rezignácia #Dmytro Jaroš #Pravý sektor #kríza na Ukrajine