Malta: EÚ tlačí na africké krajiny, aby prijali nazad tisíce utečencov

Predstavitelia Európskej únie ponúkli v stredu na summite na Malte africkým krajinám finančnú a inú pomoc, ktorá môže spomaliť tok migrantov cez Stredozemné more z najchudobnejšieho kontinentu sveta. Za sľuby, že prijmú nazad svojich občanov, ktorých EÚ vyhostí, im sľúbili uľahčiť prístup do EÚ pre afrických študentov a podnikateľov.

12.11.2015 07:28
migranti, Eú, Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová a prezident Ghany John Dramani Mahama sa rozprávajú počas summitu o riešení migračnej krízy na Malte.
debata (6)

Väčšina Afričanov prichádza do únie za prácou. Mnohí sú úmyselne bez dokladov a musia čakať niekoľko mesiacov, kým sa overí ich totožnosť. Za tú dobu ich nemôžu vrátiť do rodných krajín.

Prezident Nigeru, ktorý je tranzitnou krajinou pre veľkú časť Afričanov smerujúcich do Líbye a odtiaľ do Európy, bol opatrný, keď hovoril o otváraní stavidiel pre vyhostených Afričanov. „Sme otvorení hovoriť o tom. Všetko bude závisieť na podmienkach, ktoré budú platiť, keď dorazia,“ povedal reportérom v maltskom hlavnom meste Vallette Mahamadou Issoufou. Dodal, že najlepšia metóda ako vyriešiť migračnú krízu v Európe je zaútočiť na korene príčin, ktoré nútia ľudí opustiť ich vlastnú krajinu. „Môžeme zaviesť bezpečnostné opatrenia, ale tok ľudí bude ťažké zastaviť, kým neprijmeme opatrenia na obmedzenie chudoby,“ citovala ho agentúra AP.

Prezident Senegalu Macky Sall varoval Európanov, aby príliš silno netlačili na repatriáciu Afričanov pracujúcich už na Severe po tom, ako riskovali životy, aby prekonali púšte a moria a dostali sa tam. Povedal, že naopak treba urobiť viac pre uzákonenie pobytu týchto Afričanov v Európe.

EÚ spolupracuje s Nigerom na obmedzení prílevu migrantov smerujúcich do Európy a tiež sa pokúša uzavrieť dohody s Marokom, Tuniskom a Egyptom. V stredu, kedy sa dvojdňový summit EÚ-Afrika na Malte začal, už podpísala dohodu s Etiópiou. Vďaka nej získa Etiópia prístup k financiám z fondu vo výške 1,8 miliardy eur.

Predsedníčka Africkej únie (AÚ), Juhoafričanka Nkosazana Dlaminiová Zumová pripomenula Európanom, že to boli oni, kto migroval a kolonizoval svet a že väčšina afrických migrantov neopustila čierny kontinent. Vyjadrila tiež obavy z budovania plánovaných prijímacích centier v Afrike, ktoré by podľa nej znamenali zadržiavať Afričanov v zlých podmienkach, kde hrozí ich radikalizácia, kým nedostanú azyl alebo nebudú vrátení domov. Takéto centrá, „nech ich nazývame akokoľvek, budú fakticky väzenia,“ zdôraznila predsedníčka AÚ. Varovala, že ženy a deti v nich budú v ohrození a kritizovala niektoré európske krajiny, že robia z „Európy pevnosť“.

„Mobilita medzi našimi kontinentmi je hnacou silou hospodárskeho rastu na oboch stranách,“ povedal na summite predseda Európskej rady Donald Tusk. Zdôraznil, že africké krajiny majú povinnosť prijať nazad vlastných občanov.

Keď dnes africké delegácie odcestujú z Malty, šéfovia štátov a vlád EÚ sa stretnú a budú rokovať samostatne. Posúdia uplatňovanie doterajších opatrení na kontrolu toku migrantov cez Grécko a budú rokovať s Tureckom o opatreniach, ktoré majú spomaliť odchod sýrskych utečencov z krajiny.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Afrika #Malta #migranti