Novým vysokým komisárom OSN pre utečencov bude Talian Grandi

Novým vysokým komisárom OSN pre utečencov bude taliansky diplomat Filippo Grandi. V New Yorku to oznámil generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, informovala agentúra Reuters. Grandi v úrade v čase migračnej krízy, spôsobenej okrem iného občianskou vojnou v Sýrii, nahradí Portugalčana Antónia Guterresa.

12.11.2015 08:28
debata (1)

Vymenovanie 58-ročného Grandiho do úradu zatiaľ nie je oficiálne, musí to schváliť Valné zhromaždenie OSN. Tento krok je však podľa agentúry AFP viac menej formalitou.

Guterres, ktorý úrad vysokého komisára pre utečencov zastával od roku 2005, oznámil svoj chystaný odchod už na začiatku septembra. Ako o možnej nástupkyni sa vtedy hovorilo predovšetkým o bývalej dánskej premiérke Helle Thorningovej-Schmidtovej. Grandi nový úrad prevezme 1. januára nadchádzajúce­ho roka.

V rokoch 2010 až 2014 Grandi pôsobil ako šéf Agentúry OSN pre pomoc a prácu v prospech palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA). Zastával tiež pozíciu vedúceho misie Spojených národov v Afganistane. Pod hlavičkou Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) pôsobil aj v Sudáne, Sýrii, Turecku a Iraku. Riadil humanitárne misie v Jemene a Konžskej demokratickej republike.

Zmena na čele UNHCR prichádza v čase, keď je na svete v dôsledku vojen či prenasledovania na úteku viac ako 60 miliónov ľudí. To je podľa UNHCR dokonca viac než počas druhej svetovej vojny, keď bolo na celej planéte asi 50 miliónov utečencov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #utečenci #Filippo Grandi