Únia Afrike pomôže s migrantmi, ale čaká od nej väčšiu spoluprácu

Lídri európskych krajín sa vo štvrtok dohodli použiť niekoľko miliárd eur na zastavenie migračnej vlny z Afriky a Blízkeho východu. Ďalšie financie poskytnú členské štáty EÚ, ale aj niektoré európske krajiny mimo únie.

12.11.2015 11:15 , aktualizované: 20:21
Summit EÚ - Afrika, Malta Foto: ,
Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová sa na schôdzke lídrov EÚ a Afriky zhovára s predsedníčkou Komisie Africkej únie Nkosazanou Dlamini-Zumou. Vľavo v pozadí slovenský premiér Robert Fico.
debata (2)

Na summite vo Vallette prijali dohodu o vzniku trustového fondu pre Afriku. Európska komisia už do neho vyčlenila 1,8 miliardy eur. Ďalšie financie poskytnú členské štáty EÚ, ale aj niektoré európske krajiny mimo únie. Ďalšie tri miliardy eur majú ísť v nasledujúcich dvoch rokoch do Turecka, ktoré má zastaviť príliv utečencov zo Sýrie.

Peniaze majú pomôcť africkým krajinám s riešením príčin súčasnej migračnej krízy. Podpísanie vzniku fondu otvorilo dnešný druhý rokovací deň rozsiahleho summitu Európy a Afriky o migrácii.

Európske štáty súbežne so zvýšením finančnej pomoci žiadajú od afrických krajín nielen väčšiu snahu riešiť príčiny migrácie, ale predovšetkým väčšiu ochotu pri readmisii tých svojich občanov, ktori v únii nezískajú právo na azyl.

Visegrádska skupina zvýši svoj príspevok

Vo fonde je už teraz 1,8 miliardy eur z peňazí EÚ, svoj príspevok doposiaľ oznámilo 25 úniových krajín a tiež Nórsko a Švajčiarsko, celkovo vo výške viac ako 78 miliónov eur. Slovensko do fondu prispelo sumou 500.000 eur. (Čítaj aj: Európa rieši Afriku. Ale najmä seba.) Krajiny Visegrádskej skupiny, teda okrem Slovenska Česká republika, Poľsko a Maďarsko, dnes oznámili, že príspevok spoločne zvýšia ešte o 400 000 eur.

Fond doplní existujúcu európsku rozvojovú pomoc, ktorá už v regióne funguje a je určená ohrozeným africkým krajinám v zložitej situácii. Na tú ročne EÚ vynakladá vyše 20 miliónov eur.

Opatrenia financované z prostriedkov fondu sa budú realizovať v oblasti Sahelu a Čadského jazera a tiež v Africkom rohu a severnej Afrike. Práve odtiaľ najčastejšie africkí migranti vyrážajú do Európy.

Juncker hovoril o potrebe zmeniť jazyk diskusie

„EÚ je odhodlaná rýchlo reagovať na obrovské problémy, ktorým tento región teraz čelí. Úspech fondu závisí od spolupráce s ďalšími európskymi krajinami aj našimi partnerskými krajinami v Afrike,“ poznamenal šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Novinárom povedal, že krajiny na oboch stranách Stredozemného mora čelia rovnakému problému. „Africké národy musíme podporiť, majú ešte väčšie problémy ako my,“ dodal. Je podľa neho potrebné zmeniť celý jazyk diskusie o migrácii.

Orbán nezľavil zo svojej rétoriky

Maďarský premiér Viktor Orbán ani vo Vallette nezľavil zo svojej tvrdo protimigračnej rétoriky. „Je treba si ujasniť niektoré základné veci. Tu si ďalej mnoho ľudí myslí, že migrácia je pozitívna vec. Európska skúsenosť teraz ponúka dôkazy o opaku,“ povedal pri príchode na druhý rokovací deň.

Zriadenie zvereneckého fondu však môže podľa Orbána veci pomôcť. „Riešením našej situácie je, aby ľudia mohli slušne žiť tam, kde sa narodili, a aby tam zostali. Bez peňazí to urobiť nejde,“ vysvetlil.

EÚ sa zmieňuje o 3 miliardách eur pre Turecko

Po dnešnom summite s Afrikou čaká lídrami krajín EÚ na Malte ešte ich samostatná neformálne stretnutie k migrácii. Diskutovať okrem iného budú o snahe únie prehĺbiť spoluprácu s Tureckom, ktoré je teraz z hľadiska utečeneckej krízy pre Európu kľúčovou vecou.

Turecko, ktoré nedávno Európska komisia tvrdo skritizovala v mnohých oblastiach týkajúcich napríklad so slobody slova a zhromažďovania, pritom Európska únia dáva najavo ochotu pomôcť až troma miliardami eur.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #migračná kríza #zverenecký fond pre Afriku #Visegrádska skupina