V bojoch armády a IS o letisko pri sýrskom Halabe zomrelo 100 ľudí

Najmenej 100 obetí si tento týždeň vyžiadala operácia sýrskych vládnych vojakov pri meste Halab na severe Sýrie, ktorá viedla k oslobodeniu letiska obliehaného dva roky bojovníkmi Islamského štátu.

12.11.2015 12:39
debata (49)

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na Sýrsku organizáciu pre ľudské práva (SOHR), ktorá situáciu v krajine monitoruje z Londýna.

Väčšinu padlých tvoria členovia Islamského štátu, ďalších tvoria vládni vojaci a ich spojenci, konštatuje SOHR. Obete prišli o život počas približne 24 hodín trvajúcich stretov, dodala organizácia.

Obkľúčenie leteckej základne bolo najvýznamnejším víťazstvom pre sýrsku vládu od 30. septembra, keď Rusko svojimi leteckými útokmi vstúpilo do konfliktu v Sýrii, napísala agentúra Reuters.

Islamisti na letisku neďaleko Halabu, ktorý je metropolou rovnomennej provincie, držali od roku 2013 v obkľúčení zhruba 1 000 vojakov. Armáda za pomoci miestnych provládnych ozbrojencov a ruského letectva začala rozsiahlu ofenzívu proti islamistom okolo leteckej základne v októbri.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Islamský štát #IS