Policajti v Taliansku, Británii a Írsku zasiahli proti islamistom

Policajti v niekoľkých európskych krajinách podnikli záťah proti islamistickej bunke, ktorej vodcom bol v Nórsku uväznený iracký Kurd mulla Krekar. Vydali zatykače na 17 osôb, uviedla agentúra AP. Šesť podozrivých zadržali v Taliansku, štyroch v Británii a troch v Nórsku, boli medzi nimi etnickí Albánci aj Kurdi.

12.11.2015 13:03
Nórsko, mulla Krekar, islamista Foto: ,
Mulla Krekar, ktorý je vodcom islamistickej bunky operujúcej v niekoľkých európskych krajinách.
debata (17)

Policajti sa domnievajú, že niektorí z podozrivých odcestovali do Sýrie či Iraku bojovať po boku ozbrojencov z radikálneho hnutia Islamský štát (IS). Skupina mala plánovať teroristickú činnosť na európskej pôde a tiež oslobodenie svojho vodcu, ktorý bol v Nórsku 30. októbra odsúdený na 18 mesiacov za to, že chválil januárový masaker redakcie francúzskeho satirického magazínu Charlie Hebdo. Radikáli sa tiež zaoberali regrutovaním nových bojovníkov, ktorých posielali do Iraku a Sýrie.

Podľa talianskeho policajného veliteľa sa vyšetrovatelia zamerali okrem iného na internetové diskusie medzi jednotlivými členmi islamistickej bunky, ktorá vyvíjala činnosť v Británii, Fínsku, Nemecku, Grécku, Taliansku, Nórsku a vo Švédsku.

Mulla Krekar údajne riadil džihádistickú bunku priamo z väzenia, uviedla s odvolaním sa na nemenovaných vyšetrovateľov agentúra ANSA. Svojich stúpencov vraj úkoloval po celej Európe, vrátane Talianska. Tá teraz žiada jeho vydanie.

Mulla Krekar, ktorý z Iraku do Nórska prišiel na začiatku 90. rokov ako utečenec, bol kedysi vodcom irackej radikálnej skupiny napojenej na teroristickú sieť al-Kájda a v Nórsku bol väznený už skôr. Nórsky najvyšší súd ho v minulosti označil za hrozbu pre národnú bezpečnosť, na svojom zozname teroristov ho majú Spojené štáty aj OSN. Nórsko ho však nemôže vyhostiť, pretože v rodnom Iraku mu hrozí trest smrti.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #islamisti #Kurdi #Albánci