Tusk: Bez kontroly vonkajších hraníc schengenský systém neprežije

Za preteky s časom označil šéf summitov európskej dvadsaťosmičky Donald Tusk snahu o zachovanie schengenského priestoru voľného pohybu. Na tlačovej konferencii po dvojdňovom stretnutí lídrov európskych a afrických krajín k migrácii Tusk vyhlásil, že základnou podmienkou je obnova efektívnej kontroly vonkajších hraníc "Schengenu", bez ktorej podľa neho schengenské pravidlá neprežijú.

12.11.2015 14:09
Donald Tusk, valletta, summit eú, migračná... Foto: ,
"Záchrana Schengenu je závod s časom. Sme rozhodnutí ho vyhrať. Musíme sa ponáhľať, ale nepanikáriť," povedal novinárom Tusk.
debata (41)

„Terajší vývoj v Nemecku, Švédsku a Slovinsku a v ďalších krajinách ukazuje celkom jasne, akému veľkému tlaku členské krajiny Európskej únie čelia,“ vyhlásil Tusk, ktorého vo štvrtok vo Vallette čaká ešte neformálne rokovanie prezidentov a premiérov krajín EÚ práve k migračnej problematike.

Nemecko, ktoré od leta utečencov prijímalo, v stredu oznámilo, že ich opäť podľa dublinských pravidiel začne vracať do krajín, kde vstúpili na pôdu EÚ. Švédsko, ktoré doteraz utečencov vítalo, spustilo vo štvrtok napoludnie dočasné kontroly na svojich južných hraniciach.

A Slovinsko začalo v rastúcom napätí v reakcii na desaťtisíce prichádzajúcich ľudí budovať na hraniciach s Chorvátskom zábrany. „Záchrana Schengenu je závod s časom. Sme rozhodnutí ho vyhrať. Musíme sa ponáhľať, ale nepanikáriť,“ povedal novinárom Tusk.

Okrem reálnej obnovy ochrany vonkajších hraníc schengenského priestoru je na to podľa neho potrebné aj skutočne uviesť do života v EÚ už dohodnuté ďalšie kroky. Patrí medzi ne posilnenie spolupráce s krajinami pôvodu migrantov a s krajinami tranzitnými, práve tomu sa vo vzťahu k Afrike venoval skončený dvojdňový summit v maltskej metropole.

Tusk sa tiež zmienil o potrebe realizovať európsky plán prerozdeľovania migrantov, ktorí sú teraz v Grécku a v Taliansku, do ďalších štátov únie. Proti tomuto zámeru stále protestujú východoeurópske krajiny EÚ, vrátane Slovenska, ktoré poukazuje na nefunkčnosť celého systému. V jeho rámci by sa malo za dva roky presunúť 160 000 osôb.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Tusk #utečenci #summit EÚ #migračná kríza