Lídri Slovinska a Chorvátska budú diskutovať o spornom plote

Chorvátska ministerka zahraničných vecí Vesna Pusičová vyjadrila nádej, že Slovinsko odstráni drôtený žiletkový plot, s ktorého výstavbou nedávno začalo na spoločnej slovinsko-chorvátskej hranici, aby tak znížilo prílev migrantov. Informovala o tom agentúra AP.

12.11.2015 15:26
debata (3)

Plot totiž podľa Záhrebu nepovolene zasiahol do chorvátskeho územia, a to na siedmich miestach. Pusičová dodala, že Záhreb ešte v priebehu štvrtka zašle Ľubľane protestnú nótu.

Ministerka doplnila, že podobný problém mala jej krajina aj s Maďarskom, keď sa rozhodlo vybudovať plot. „Reagovali sme rovnakým spôsobom a Maďarsko drôt odstránilo,“ vyhlásila a dodala, že rovnaké konanie teraz očakáva teraz aj od Slovinska.

Ľubľana na margo incidentu vyhlásila, že sa v rámci výstavby plota vyhýba sporným hraničným oblastiam, ktorých zadelenie ostalo nedoriešené od rozpadu Juhoslávie v 90. rokoch.

Lídri oboch susediacich krajín sa vo štvrtok stretnú a situáciu prediskutujú, uviedla AP. Stretnutie chorvátskej prezidentky Kolindy Grabarovej-Kitarovičovej so slovinským prezidentom Borutom Pahorom bolo pritom naplánované už pred časom a pôvodne sa malo týkať najmä iných otázok, teraz však bude jeho témou práve vzájomný hraničný spor.

Slovinsko sa stalo súčasťou tzv. balkánskej migračnej trasy 17. októbra po tom, ako Maďarsko uzavrelo svoje hranice s Chorvátskom. Z Chorvátska do Slovinska odvtedy prišlo už viac ako 180-tisíc utečencov a iných migrantov z Blízkeho východu, Ázie či Afriky. V najbližších dňoch sa pritom očakáva príchod ďalších približne 30-tisíc migrantov.

Slovinská polícia uviedla, že len v priebehu stredy a štvrtkového rána prišlo do krajiny z Chorvátska už vyše 10-tisíc ľudí, čo je pravdepodobne znakom, že ani plot utečencov neodrádza.

Ľubľana podľa slov šéfa svojej diplomacie Karla Erjaveca plánuje výstavbu 180 centimetrov vysokého plota na celkovo 80 kilometroch zo 670 kilometrov dlhej slovinsko-chorvátskej štátnej hranice.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #plot #Chorvátsko #Slovinsko #migranti