ICC: Zločiny Janukovyčovho režimu nie sú zločinmi proti ľudskosti

Vážne porušenie ľudských práv spáchané počas zvrhnutia režimu proruského prezidenta Viktora Janukovyča v Kyjeve sa nezdajú byť zločinmi proti ľudskosti, ktoré by mohol súdiť Medzinárodný trestný súd (ICC). Uviedla to vo štvrtok žalobkyňa tohto súdu, sídliaceho v holandskom Haagu.

12.11.2015 22:27
debata (28)

Ukrajina nie je členom ICC, však nová ukrajinská vláda sa obrátila na medzinárodný súd s podozrením, že sa Janukovyčove jednotky dopustili zločinu proti ľudskosti, keď v Kyjeve a ďalších mestách zabili viac ako 100 demonštrantov.

Vláda preto oficiálne uznala právomoc haagskeho tribunálu pre vyšetrovanie udalostí v krajine od 21. novembra 2013 do 22. februára 2014. Išlo okrem iného o paľbu ostreľovačov počas protestov na kyjevskom námestí Nezávislosti, zvanom Majdan.

Žalobkyňa ICC Fatou Bensoudaová začala predbežne vyšetrovať toto obvinenie vlani v apríli. Vo výročnej správe o predbežných vyšetrovaniach uviedla, že počas zásahov poriadkových síl proti demonštráciám „došlo k vážnym porušeniam ľudských práv“.

Avšak zdôraznila, že tieto predpokladané zločiny neboli páchané systematicky, organizovane, pravidelne alebo na pokračovanie, a teda nespĺňajú podmienky, aby mohli byť považované za zločiny proti ľudskosti.

Dodala, že v prípade nových dôkazov môže byť toto rozhodnutie prehodnotené. Naďalej tiež „zbiera informácie“ o zostrelení malajzijského civilného lietadla s 298 ľuďmi na palube nad Ukrajinou v júli 2014.

Ukrajinská kríza začala na jeseň 2013 protestami proti tomu, že sa Janukovyč pod tlakom Moskvy rozhodol nepodpísať dohodu o pridružení sa k Európskej únii. Demonštrácie vyústili vo februári v krviprelievanie, po ktorom nasledoval Janukovyčov útek do Ruska.

V marci Rusko zabralo Krym a v apríli vypuklo proruské povstanie na ruskojazyčnom východe Ukrajiny, kde si konflikt vyžiadal viac ako 8 000 mŕtvych. Kyjev a Západ obviňujú Rusko z podpory separatistov, Moskva úlohu v konflikte popiera.

ICC je prvým trvalým medzinárodným súdom, ktorý má právo stíhať páchateľov genocíd, zločinov proti ľudskosti a vojnových zločinov po celom svete, a to od 1. júla 2002, keď jeho zakladajúca zmluva nadobudla platnosť. Doteraz súd začal osem vyšetrovaní. Všetky sa týkali Afriky, takže prípadné stíhanie na Ukrajine by bolo pre ICC prvým prípadom v Európe.

Právomoci haagskeho tribunálu doteraz stále neuznáva niekoľko desiatok krajín, medzi nimi Spojené štáty, Izrael, Rusko alebo Čína. Napríklad Washington sa obáva, že by súd mohol stíhať niektorých príslušníkov amerických vojenských misií v zahraničí.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Janukovyč #kríza na Ukrajine #ICC