Rusi ukázali špinavú bombu

Moskva sa tvári, že nedopatrením vyzradila svoju tajnú superzbraň. Schéma jadrového torpéda Status-6 sa objavila v televíznych reportážach dvoch ruských celoštátnych televíznych staníc z porady šéfa Kremľa Vladimira Putina s generalitou armády a vojenského priemyslu. "Neželaný" únik citlivých informácií vo štvrtok potvrdil Putinov hovorca Dmitrij Peskov.

13.11.2015 08:20
Status-6 Foto:
Schéma Oceánskeho mnohoúčelového systému Status-6 sa objavila v televíznej reportáži z porady šéfa Kremľa s generálmi.
debata (333)

„Niektoré tajné údaje tam zachytil objektív kamery, preto boli následne odstránené,“ povedal Peskov pre agentúru TASS. „Budú prijaté opatrenia, aby sa v budúcnosti nič podobné nezopakovalo,“ dodal. Hlavná štátna televízia Pervyj kanal a Gazpromom ovládaná stanica NTV zábery na náčrt vyvíjanej zbrane zo svojho videoarchívu stiahli. Snímky sa však už medzitým začali voľne šíriť na internete, keď na ne upozornil Pavel Podvig, nezávislý vojenský analytik sídliaci v Ženeve. „Putinovi v Soči ukázali návrhy na Status-6 – masívnu ,špinavú bombu'. Vyzerá to ako podvodný drón vypúšťaný z miniponorky,“ napísal Podvig na sociálnej sieti.

Záber na nákres je taký ostrý, že nie je problém z neho vyčítať základné technické údaje. Torpédo môže byť vypúšťané z ponoriek Belgorod a Chabarovsk a v cieľovej oblasti vytvorí „rozsiahlu zónu rádioaktívneho zamorenia, ktorá znemožní vojenské a ekonomické aktivity na veľmi dlhý čas“. Parametre torpéda sú pozoruhodné: dosah má mať približne desať tisíc kilometrov, pohybovať sa bude môcť rýchlosťou až 185km/h v hĺbke tisíc metrov. Do výzbroje by mohla byť zaradená v roku 2025.

„Je to jasný príznak, že Rusko vyvíja matku všetkých špinavých zbraní,“ napísal na Twitteri bývalý šéf švédskej diplomacie Carl Bildt. Pojmom „špinavá“ sa označuje bomba, ktorá spôsobuje rádioaktívne zamorenie rozmetaním rádioaktívnych látok. Bildt však zjavne neverí, že by Moskva prezradila to, čo nechcela. „Nebol únik tajného programu úmyselný?“ položil rečnícku otázku.

K „nechcenému“ úniku informácií o torpéde Status-6 vo svojej analýze opatrne pristupuje aj americký portál Daily Beast. „Ak je to pravda, tak Rusko je prvou krajinou, o ktorej je známe, že každú chvíľu nadobudne takúto zbraň. Tá síce nie je ani zďaleka taká ničivá, ako atómová bomba, môže však rozptýliť smrtonosnú radiáciu na veľkej ploche a premeniť ju na neobývateľnú. Ak však ide o podvrh, potom to je len ďalšia z dlhého radu kremeľských mystifikácií,“ napísal.

Podľa portálu ruského týždenníka AiF je Status-6 zmodernizovanou verziou projektu Т-15 z dielne Andreja Sacharova, otca sovietskej vodíkovej bomby. Vo svojich pamätiach akademik na reakciu kontraadmirála Fomina na návrh torpéda Т-15 spomínal takto: „Bol šokovaný ľudožrútskou povahou projektu a povedal mi, že vojenskí námorníci si zvykli bojovať s ozbrojenými protivníkmi v otvorenom boji, a že pre neho je odporné už pomyslenie na takú masovú vraždu.“

Vojensko-politický analytik Alexandr Chramčichin si je istý tým, že zo strany Kremľa ide o zámerný únik informácií či skôr dezinformácií a pokus zastrašiť Západ. „Cieľom je, aby sa protivník zamyslel nad svojimi krokmi,“ povedal pre portál Svobodnaja Pressa Chramčichin, ktorý pochybuje o tom, či sa projekt vôbec uskutoční. „Na vytvorenie zón rádioaktívneho zamorenia totiž nie sú potrebné žiadne dodatočné projekty, úplne na to postačia existujúce prostriedky,“ usudzuje.

© Autorské práva vyhradené

333 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #torpédoborec