Fox News: Na palube havarovaného ruského lietadla bol časový spínač

Americká televízia Fox News informovala, že vyšetrovatelia havárie ruského lietadla typu Airbus v Egypte zistili, že na jeho palube sa nachádzalo časovacie zariadenie.

13.11.2015 10:28
Egypt, lietadlo Foto: ,
Egyptskí vojaci na snímke z 2.novembra zhromažďujú osobné veci obetí havárie lietadla na mieste jeho pádu.
debata (25)
Fox News sa vo svojom spravodajstve odvoláva na zdroj blízky vyšetrovaniu v Egypte, podľa ktorého bol časový spínač nastavený na dve hodiny. Zatiaľ nie je známe, odkiaľ zdroj túto informácie získal: môže pochádzať z monitorovanej komunikácie medzi teroristami alebo z analýzy trosiek spadnutého lietadla.

Iný zdroj uviedol, že podľa jednej z pracovných verzií bombu mohli páchatelia nastražiť do palivovej nádrže lietadla alebo do jej blízkosti, prípadne na miesto, kde sa palivový systém napája na motor. Táto teória podľa zdroja súčasne vysvetľuje, prečo nebol na mieste pádu airbusu objavený nijaký dôkazový materiál.

Oba tieto scenáre však podľa Fox News poukazujú na existenciu tzv. insidera na letisku v Šarm aš-Šajchu, odkiaľ ruské lietadlo v osudný deň – 31. októbra – štartovalo.

Texaský kongresman Mike McCaul sa pre Fox News vyjadril, že ak sa teórie o bombe na palube lietadla potvrdia, bude to „nová kapitola o Islamskom štáte (IS)“. Podľa McCaula administratíva amerického prezidenta Baracka Obamu sústavne podceňovala IS, keď zdôrazňovala jeho úspechy pri obsadzovaní nových území, ale ignorovala nárast hrozby, ktorú predstavuje v globálnom meradle.

„Vždy sme si boli vedomí toho, že takúto schopnosť má (teroristická sieť) al-Káida, ale schopnosť ohrozovať americké lietadlá i Spojené štáty ako také má teraz aj IS,“ vyhlásil McCaul. Podľa neho je táto hrozba veľmi veľká.

K havárii ruského lietadla spoločnosti Kogalymavia došlo 31. októbra. Airbus A321, smerujúci do Petrohradu, sa zrútil zhruba 30 minút po štarte z egyptského letiska Šarm aš-Šajch. Na palube bolo 217 cestujúcich a sedem členov posádky. Väčšinu cestujúcich tvorili Rusi, na palube boli aj štyria Ukrajinci a jeden Bielorus. Trosky stroja sa našli zhruba 100 kilometrov južne od mesta Aríš, administratívneho centra provincie Severný Sinaj.

K zodpovednosti za pád lietadla sa prihlásila sinajská odnož extrémistickej organizácie Islamský štát. Po leteckom nešťastí viacero krajín pozastavilo lety do Egypta a mnohé z nich tam vyslali odborníkov zo svojich bezpečnostných štruktúr, aby posúdili účinnosť existujúcich i nových bezpečnostných opatrení.

Ich súčasťou bolo aj nariadenie, že cestujúci smú do lietadla nastúpiť len s príručnou batožinou. Tlačová služba ruského ministerstva pre mimoriadne situácie dnes informovala, že doteraz do Ruska nákladnými lietadlami prepravili 480 ton osobnej batožiny ruských turistov, ktorí v čase prerušenia leteckého spojenia medzi Ruskom a Egyptom dovolenkovali v tamojších letoviskách. V takejto preprave batožiny sa bude pokračovať aj v ďalších dňoch, spresnila v piatok agentúra TASS.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Rusko #pád lietadla