Francúzsko kvôli konferencii zavádza dočasné hraničné kontroly

Francúzsko s platnosťou od piatka zavádza systém dočasných kontrol na svojich hraniciach. Cudzinci prechádzajúci cez Francúzske hranice, vrátane občanov EÚ zo štátov schengenskej zóny, sa musia preukázať pasmi alebo občianskym preukazom. Dôvodom je celosvetová klimatická konferencia (COP21), ktorá sa bude konať v Paríži od 30. novembra do 11. decembra.

13.11.2015 16:52
debata
Francúzski policajti na svojom stanovišti... Foto: SITA/AP, Lionel Cironneau
Francúzsko, polícia, hraničná kontrola Francúzski policajti na svojom stanovišti kontrolujú autá prichádzajúce z francúzsko-talianskej hranice v meste Menton.

Obnovením hraničných kontrol chce Francúzsko zamedziť tomu, aby sa na jeho územie dostali osoby, ktoré by sa počas nadchádzajúceho medzinárodného stretnutia na vysokej úrovni mohli stať iniciátormi nepokojov.

Paríž zdôraznil, že kontroly budú len dočasné, čo je v súlade s legislatívou EU a princípom fungovania schengenskej zóny. K takémuto kroku sa už uchýlili aj iné členské štáty EÚ.

Mnohé z pôvodných Francúzskych pohraničných stanovíšť už medzičasom zničili. V prvej fáze preto pôjde skôr o mobilné hliadky vykonávajúce náhodné previerky ľudí, ktorí cestujú cez hranice. K sprísneným hraničným kontrolám dôjde niekoľko dní pred začatím konferencie.

Občania z krajín schengenskej zóny sa budú musieť preukázať len dokladom totožnosti. Občania ostatných štátov budú musieť predložiť cestovný pas a prípadne aj vízum. Mali by mať tiež pripravené potvrdenie o tom, že v období konania konferencie budú mať zabezpečený pobyt vo Francúzsku, že majú dosť finančných prostriedkov na pobyt, a taktiež spiatočný lístok či zdravotné poistenie v cudzine.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #hraničné kontroly #klimatická konferencia