Štáty Visegrádskej skupiny založili západobalkánsky fond

Ministri zahraničných vecí Visegrádskej skupiny (V4) a Balkánu podpísali v piatok v Prahe dohodu o založení západobalkánskeho fondu, ktorý by mal v budúcnosti podporovať projekty cezhraničnej spolupráce.

13.11.2015 17:29
debata (3)

Akou čiastkou do neho štáty V4, teda Česko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko prispejú, zatiaľ nie je známe, napísal spravodajský server Novinky.cz.

Šéfovia diplomacií V4, západného Balkánu, Slovinska, Chorvátska a Británie rokovali aj o migrácii a rozšírení Európskej únie.

Práve cez krajiny západného Balkánu prúdia do Európy desaťtisíce utečencov. Údajnú nečinnosť Európskej únie v tejto súvislosti kritizoval maďarský minister zahraničných Péter Szijjártó: „Stavby plotov nie sú ideálnym riešením tejto situácie, ale museli sme sa brániť, pretože európske riešenie tohto problému neexistuje,“ povedal.

Najúčinnejším riešením by podľa jeho názoru bola ochrana európskych hraníc už v Grécku. Vzhľadom k tomu, že nič také neexistuje, respektíve ich obrana je nedostatočná, nezostalo nič iné ako postaviť hraničné zábrany, uviedol Szijjártó.

„Pred výstavbou bariéry prúdilo do krajiny denne 6– až 10-tisíc ľudí, teraz je to nula,“ dodal. V tejto súvislosti vyzdvihol pomoc krajín V4 a apeloval na to, aby únia začala čo najskôr prístupové rozhovory so Srbskom a Čiernou Horou, najlepšie ešte tento rok.

Proces pristúpenia Macedónska, ktoré je kandidátom už od roku 2005, sa podľa servera Novinky.cz ocitol v slepej uličke. EÚ s touto krajinou rozhovory ešte nezačala, zatiaľ čo Albánsko je kandidátom členstva od minulého roka. Vstupné rozhovory vedie únia s Čiernou Horou (od roku 2012) a so Srbskom (od roku 2014). Bosna má zatiaľ s úniou len stabilizačnú a asociačnú dohodu (platnú od júna). S Kosovom podpísala EÚ takúto dohodu minulý mesiac.

V4 je podľa slovenského ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka jediné zoskupenie v EÚ, ktoré rozšírenie únie o tieto štáty plne podporuje.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #V4 #Visegrádska štvorka