Merkelová: Nemecko nemôže určiť limit pre príchod utečencov

Nemecko nemôže jednostranne stanoviť hornú hranicu pre počet utečencov, ktorí môžu do krajiny prísť. V televízii ZDF to v piatok večer povedala kancelárka Angela Merkelová. Pri riešení utečeneckej krízy apelovala na európsku spoluprácu a tiež na koordináciu krokov s Tureckom, ktoré považuje za kľúčového partnera.

13.11.2015 22:06
debata (127)

Kancelárka zároveň poprela, že by vo vláde boli spory o postup v utečeneckej kríze, hoci sociálna demokracia (SPD) tento týždeň ostro kritizovala kroky konzervatívneho ministra vnútra Thomasa de Maizièra. Podľa Merkelovej majú vláda aj ona sama situáciu pevne v rukách.

„Nie je možné jednostranne stanoviť hornú hranicu. Nemôžeme v Nemecku jednostranne určiť, kto ešte príde a kto už nie,“ povedala Merkelová. Podľa nej by bola správna cesta dohodnúť sa v rámci celej EÚ na kvótach pre počet utečencov, ktorých by bolo možné vyzdvihnúť priamo z Turecka a rozdeliť medzi členské štáty.

Zároveň je podľa Merkelovej nutné rokovať s Tureckom o tom, aby zlepšilo štandardy pri starostlivosti o utečencov, ktorí sa zdržujú na jeho území. Únia by podľa nej mala Turecku v tejto veci finančne pomôcť, ako sa zaviazala už tento týždeň na summite na Malte.

Nemecká kancelárka sa tiež posťažovala na nedostatok solidarity medzi európskymi štátmi. „Najväčším sklamaním pre mňa je, že sa nedarí nájsť dohodu o spravodlivom rozdelení dopadov krízy,“ povedala. Nemecko sa usiluje o vytvorenie stáleho mechanizmu na rozdeľovanie utečencov medzi členské štáty EÚ, pretože v súčasnosti väčšina utečencov mieri len do troch krajín – Nemecka, Švédska a Rakúska.

Merkelová tiež poprela, že by v jej vláde panoval zásadný rozpor ohľadom toho, ako utečeneckú krízu riešiť. Tento dojem pritom vyvstal po tom, čo ministerstvo vnútra tento týždeň oznámilo návrat k dublinskému systému, čo znamená, že by krajiny začali znovu vracať aj sýrskych utečencov do krajín, v ktorých vstúpili na územie EÚ. Podľa hovorkyne vlády o tom kancelárka nebola vopred informovaná, informáciu údajne nedostali ani ministri za SPD.

„V koalícii sme prijali dohodu, že o tom, ako bude prebiehať azylové konanie so sýrskymi utečencami, sa rozhodne na konferencii (krajinských) ministrov vnútra v decembri,“ povedala Merkelová. Interné dohody medzi ministrami sa podľa nej dodržujú.

Kancelárka sa však dištancovala od výroku ministra financií Wolfganga Schäubleho, ktorý príchod utečencov prirovnal k lavíne a popudil tým SPD. „Ja v takýchto obrazoch neuvažujem. Pozerám sa na utečencov ako na jednotlivé bytosti s jednotlivými osudmi,“ povedala.

Merkelová čelí prepadu popularity voličov. Podľa v piatok zverejneného prieskumu ZDF je väčšina Nemcov presvedčená, že kancelárka postupuje v utečeneckej kríze zle, väčšiu podporu než ona má de Maiziére. Merkelová však vyjadrila presvedčenie, že má stále dôveru svojej Kresťanskodemo­kratickej únie a že vláda aj ona majú situáciu okolo utečencov pevne v rukách. „Na svojom kurze absolútne trvám,“ zdôraznila.

127 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #migranti