Ruské úrady zakázali egyptským aerolinkám lietať do Ruska

Ruské úrady zakázali spoločnosti Egypt Air, patriacej egyptskej vláde, lietať do Ruska. Oznámilo to moskovské letisko Domodedovo s odvolaním sa na nariadenie federálnej agentúry pre leteckú dopravu Rosaviacija. Zákaz má platiť od soboty. Rosaviacija sa k tomu nevyjadrila.

13.11.2015 22:24
debata

Egyptský minister pre civilné letectvo Husám Kamál medzitým potvrdil zrušenie sobotňajšieho letu Egypt Air do Moskvy na základe správy z moskovského letiska. Egyptské úrady sú podľa ministra v kontakte s ruskými partnermi, aby sa pokúsili pochopiť dôvody zákazu, ktorý ešte oficiálne neoznámili.

Formálnym dôvodom k zákazu bola podľa agentúry Interfax skutočnosť, že aerolinkám chýba program leteckej bezpečnosti, patriaci medzi dokumenty vyžadované ruskými úradmi.

Až doteraz egyptská spoločnosť lietala medzi Moskvou a Káhirou trikrát týždenne a chystala sa vraj počet letov zvýšiť.

Egypt Air zostával jediným prepravcom medzi Ruskom a Egyptom po tom, čo pred týždňom ruský prezident Vladimir Putin na základe odporúčania tajnej služby zakázal ruským aerolíniám lietať do Egypta, kým sa neobjasní pád ruského lietadla na Sinaji s 224 obeťami na životoch. Nešťastie z 31. októbra sa najčastejšie pripisuje teroristom. Rusko potom z egyptských letovísk evakuovalo do vlasti na 80-tisíc turistov. Zákaz letov do Egypta zrejme potrvá najmenej niekoľko mesiacov.

Najväčšia ruská spoločnosť, Aeroflot, zrušila lety do Egypta až do konca zimného letového poriadku, teda do 27. marca.

Podľa serveru Newsru.com od piatku zakázal svojim aerolinkám lietať do Egypta aj Kazachstan.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #letecká spoločnosť #Egypt Air