Teror v Paríži: Viac ako 129 obetí. Francúzsko vyhlásilo výnimočný stav

Francúzskou metropolou otriasla vlna teroristických útokov. Streľba a výbuchy Informácie o počte obetí sa líšia. Posledné odhady hovoria o 129 obetiach, asi 125 rukojemníkov sa polícii podarilo zachrániť. Zomrelo osem útočníkov, väčšina z nich zahynula vlastnou rukou, vyhodili sa do vzduchu. Zranených je približne tristo ľudí, asi 99 z nich je v kritickom stave. Najviac obetí si vyžiadal útok v koncertnej sieni Bataclan, kde zahynulo 89 ľudí.

14.11.2015 20:01
debata (740)
Pohľad na kaviareň blízko parížskeho klubu... Foto: Reuters, CHRISTIAN HARTMANN
Paríž, streľba, teror, Batacalan Pohľad na kaviareň blízko parížskeho klubu Bataclan, kde sa takisto strieľalo.

Parížske nemocnice uviedli, že po piatkových útokoch hospitalizovali asi 300 osôb, informovala agentúra AFP. Bilancia osôb prijatých na ošetrenie zahŕňa tiež 43 príbuzných alebo blízkych obetí. Utrpeli šok a boli v takom stave, že bolo nutné ich ošetriť. Do sobotňajšieho popoludnia by mali 53 hospitalizo­vaných prepustiť domov.

Prezident François Hollande po zasadnutí krízového štábu vyhlásil výnimočný stav, ktorý má platiť na celom území Francúzska. Zároveň sa rozhodol sprísniť kontroly na francúzskych hraniciach. Zvlášť mimoriadne bezpečnostné opatrenia platia pre oblasť parížskej aglomerácie.

Teroristické útoky v Paríži
Teroristické útoky v Paríži
+15Kvety pred francúzskym konzulátom na newyorskom...

Hollandea musela evakuovať ochranka zo štadióna Stade de France, kde sa práve konal priateľský futbalový zápas medzi Francúzskom a Nemeckom. Tento krok nasledoval po tom, čo v komplexe došlo k niekoľkým explóziám.

Francúzsko následne potvrdilo, že v Paríži došlo celkovo k šiestim útokom. Celkom 18 ľudí bolo zabitých na triede Charonne a 14 v ulici Alibert, kde bolo otvorených veľa reštaurácií s rýchlym občerstvením. Päť osôb tiež zahynulo v ulici Fontaine-au-Roi. Štyria ľudia potom zahynuli pri bombových útokoch v blízkosti futbalového štadióna. Traja z nich ale boli údajne atentátnici, pričom najmenej dvaja z nich spáchali samovražedný atentát.

Parížska prefektúra vyzvala obyvateľov aglomerácie, aby zbytočne nevychádzali z domovov. Úrady tiež uzavreli niekoľko liniek metra. V sobotu zostanú zatvorené aj všetky školy, univerzity a múzeá v Paríži. Letiská podľa francúzskeho ministra zahraničia Laurenta Fabiusa zostanú otvorené. V prevádzke by mala zostať aj železničná doprava.

V koncertnej sieni Bataclan zadržiavali útočníci desiatky návštevníkov ako rukojemníkov, celkom v nej pôvodne bolo na 1500 ľudí. Polícia do budovy zhruba pol hodiny po polnoci vtrhla. Tri útočníci sa stihli odpáliť, jedného polícia zabila. Podľa očitých svedkov predtým atentátnici pri streľbe do davu volali „Alláh Akbar“ (Boh je veľký).

Sociálne siete reagujú

Kľúčovú úlohu pri reakciách na teroristické útoky v Paríži zohrávajú internetové sociálne siete. Parížania ich napríklad používajú na zdieľanie sústrasti, na sieti Twitter potom ľudia prostredníctvom hashtag #PorteOuverte (Otvorené dvere) ponúkali vo svojich domovoch útočisko tým, ktorí sa vo francúzskom hlavnom meste ocitli v problémoch. Hashtag #ParisAttacks (Parížke útoky) zase slúži na vyjadrovanie solidarity, píše denník Financial Times.

Facebook krátko po útokoch aktivoval systém Safety Check, ktorý má používateľom nachádzajúcim sa v Paríži umožniť, aby informovali svojich priateľov o tom, že sú v bezpečí. Systém, ktorý sa už skôr používal pri prírodných katastrofách, tak bol prvýkrát použitý pri nešťastí spôsobenom ľuďmi.

Sociálne siete tiež hrajú kľúčovú úlohu pri koordinácii pomoci a šírenia informácií. Organizácie, ako železničná spoločnosť Eurostar či letecká spoločnosť Air France, napríklad využívajú Twitter k prejavovanie sústrasti či k informovaniu cestujúcich o situácii v doprave.

K šíreniu informácií a reakcií ohľadom útokov slúži aj rad ďalších sociálnych sieti, od služby pre zdieľanie fotografií Instagram po sieť Vine umožňujúce zverejňovanie krátkych videozáznamov.

SLEDOVALI SME ONLINE:

6:00 Francúzsko vyhlásilo výnimočný stav.

2:30 Francúzske úrady potvrdili najmenej 149 obetí parížskej masakry. Podľa ministerstva vnútra 112 z nich zahynulo v klube Bataclan. (CNN)

02:17 Viacerí teroristi sú stále na úteku, ich počet nie je známy. (CNN)

2:16 Francois Hollande na mieste tragédie: „Budeme bojovať a bude to nemilosrdné.“

2:14 Vo farbách francúzskej vlajky vysvietili budovu Empire State Building v New Yorku.

2:05 Médiá informujú, že utečenecký tábor v Calais zachvátil požiar.

1:59 Svoju sústrasť s obeťami vyjadril aj ruský prezident Vladimir Putin.

1:50 Zástupca parížskeho primátora Patrick Klugman potvrdil 118 mŕtvych v sále Bataclan. (CNN)

1:49 Protiteroristické jednotky zabili piatich teroristov (BFMTV).

1:45 Posledné odhady polície o počte obetí hovoria o 100 až 140 mŕtvych z Bataclanu a 40 mŕtvych z ďalších útokov po celom Paríži. Polícia zabila troch útočníkov.

1:44 Na miesto nešťastia mieri prezident Hollande s ďalšími ministrami.

1:43 Podľa francúzskeho ministra vnútra sa do akcie zapojilo 1500 vojakov. (France24)

1:36 Na počesť obetí útokov zhasla Eiffelova veža.

1:34 Podľa posledných informácii parížskej radnice stúpla bilancia obetí na najmenej 140.

1:28 Francúzska polícia už potvrdila, že len v klube Batacalan je stovka obetí. Útok na klub sa skončil, najmenej 125 rukojemníkov zachránili a dvoch z útočníkov zabili.

1:27 Facebook spustil aplikáciu Paris Terror Attacks, ktorou môžu ľudia dať vedieť blízkym, že sú v bezpečí.

1:25 Zranených prevážajú do parížskych nemocníc. Na jednu z nich sa premenila aj neďaleká kaviareň. (televízia France24)

1:23 Podľa posledných informácií by mohlo byť v sieni Bataclan až 100 obetí. (AFP)

1:20 Hudobná skupina Eagles of death Metal, ktorá mala v klube Bataclan koncertovať potvrdila, že je nažive a snaží sa udržať v bezpečí všetkých jej členov.

1:19 V centre Paríža sa zhromaždili ľudia okolo transparentu s heslom „Nebojíme sa“.

1:18 Francúzsky prezident Francois Hollande zrušil plánovanú cestu do Turecka na summit G20, ktorý sa má konať 15 až 16. novembra.

1:13 Hasiči potvrdili najmenej 43 mŕtvych. BFMTV predtým informovala až o 60 obetiach­. (CNN)

1:10 Presný počet civilných obetí parížskych útokov stále nie je známy. V koncertnej sále Bataclan sú podľa odhadov AFP desiatky obetí.

1:00 Operácia v koncertnej sieni Bataclan sa skončila, zabili počas nej dvoch útočníkov. Podarilo sa im zachrániť niekoľko desiatok ľudí. (BFM TV, CNN, BBC)

Parížski záchranári pomáhajú zranenému blízko... Foto: Reuters, CHRISTIAN HARTMANN
Paríž, teror, streľba Parížski záchranári pomáhajú zranenému blízko klubu Batacalan.

00:59 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg: „Stojíme pri ľuďoch vo Francúzsku. Terorizmus nikdy neporazí demokraciu.“

00:57 Polícia zadržala jedného z útočníkov, ktorý tvrdí, že prišiel zo Sýrie naverbovaný Islamským štátom práve preto, aby mohol zaútočíť vo Francúzsku. (CNN)

00:55 Traja ľudia zahynuli pri pravdepodobne samovražednom útoku v blízkosti štadióna Stade de France. (BBC)

00:50 Francúzska polícia vtrhla do koncertnej siene, informuje agentúra AFP. Podľa svedkov teroristi strieľali do davu s pokrikmi „Alláhu Akbar“.

Videozábery agentúry AFP z centra Paríža.

00:47 Francúzsko oficiálne uzavrelo svoje hranice a vydalo zákaz vychádzania.

00:40 Polícia oficiálne potvrdila, že počas nočných teroristických incidentov v Paríži došlo k dvom samovražedným pumovým atentátom, k jednému bombovému útoku, na niekoľkým miestach sa strieľalo a agentúra AFP potvrdila, že polícia vtrhla do koncertnej sály Bataclan.

00:30 “Muž sa vyhodil do vzduchu s výbušninami okolo pásu,” uviedol jeden zo svedkov (Le Figaro)

Video z parížskeho futbalového štadióna.

00:29 Pri koncertnej sieni Batacalan počuť streľbu, údajne aj päť explózií. Môže však ísť aj o zásah polície.

00:24 Polícia vyzýva ľudí, aby neopúšťali svoje domovy.

00:22 Polícia potvrdila 40 mŕtvych a 60 zranených, zatiaľ nikoho nezatkli.

00:21 V koncertnej sieni, ktorá sa nachádza len asi 200 metrov od redakcie Charlie Hebdo, podľa polície zabili 15 ľudí.

00:18 Rukojemník zajatý v sieni Bataclan píše na Facebooku: „Som nažive…masaker…vša­de sú mŕtve telá“. (iDNES)

00:17 Rukojemníkov v koncertnej sále začali teroristi popravovať, informovala rukojemníčka esemeskou, ktorou žiadala o pomoc. (CNN)

00:14 Výbuch pri futbalovom štadióne odpálil samovražedný atentátnik.

00:10 Reportér rádia Europe 1 Julien Pierce, ktorý ušiel núdzovým východom: Desaťminútová streľba v malej sále Batacalan bola niečo strašné. Videl som troch až štyroch teroristov. Videl som tvár jedného z nich, mal okolo 20 – 25 rokov. Nemal fúzy, nebol maskovaný, vyzeral ako obyčajný mladý muž, akurát mal v ruke kalašnikov. Nepočul som ich hovoriť, oni iba strieľali. Počul som iba krik ľudí. Bolo to doslova krviprelievanie. Mne sa podarilo újsť, a som už v dobrých rukách."

Francúzske špeciálne jednotky evakuujú... Foto: Reuters, CHRISTIAN HARTMANN
Paríž, teror, útok, streľba Francúzske špeciálne jednotky evakuujú návštevníkov z koncertu v sále Bataclan, v ktorej teroristi zadržiavajú rukojemníkov.

00:08 – Nemocnice spúšťajú biely plán, takzvaný Plan blanc, ktorý má riešiť krízové sitácie (AFP)

00:00 Polícia sa obáva, že by útočníci v koncertnej sieni Batacalan mohli mať pri sebe výbušniny.

23:58 „Niekoľko ozbrojených mužov prišlo dovnútra, bez masiek a s niečím ako kalašnikovy začali slepo páliť do davu,“ popísal dianie jeden z novinárov, ktorý bol v čase útoku na mieste koncertu. „Útočníci boli veľmi mladí,“ dodal.

23:57 François Hollande: „Robíme všetko, aby sa útoky neopakovali. Vyhlásime stav ohrozenia. Francúzsko zatvára hranice. Nikto nesmie vstúpiť na naše územie, aby mohol páchať teroristické útoky a tí, čo ich spáchali, nemôžu uniknúť. Vyjadrujem hlbokú sústrasť rodinám, ktoré stratli blízkych. Ale musíme zachovať chladnú hlavu, správať sa zodpovedne a s dôstojnosťou čeliť situácii, lebo teroristi chcú, aby sme prepadli panike. Ale proti nim bude stáť národ, ktorý sa nenechá premôcť.“

23:56 „Sme pripravení poskytnúť Francúzsku pomoc. Francúzi po našom boku stáli mnohokrát v histórii, teraz stojíme my pri nich,“ povedal Obama.

23:55 Francois Hollande zvolal na polnoc mimoriadnu poradu vlády, je možné, že vyhlásia v krajine výnimočný stav. (N-TV)

23:53 Obama reagoval: Nie je to len útok na Paríž, ale na celé ľudstvo.

23:50 V meste kolabuje doprava. Úrady odporúčajú ľuďom, aby necestovali metrom.

23:49 Médiá hovoria o jednom z najhorších útokov od roku 2003

23:47 V koncertnej sieni Bataclan mala koncert kalifornská skupina Eagles od Detah Metal, asi hodinu po začiatku koncertu sa v sále objavili jeden alebo viacero útočníkov.

23:45 Radio Europe1 hlási ďalšiu streľbu – v nákupnom centre Les Halles.

23:30 Vláda už povolala armádu a úrady spúšťajú núdzový červený plán, takzvaný Le plan rouge Alpha. Prezident Francois Hollande zvolal núdzový štáb.

23:15 Svedkovia potvrdili viacero obetí, agentúry informujú o najmenej 60 mŕtvych a mnohých zranených, pričom tento počet neustále stúpa. Okolnosti útokov sú zatiaľ nejasné.

23:10 Pri ďalšom z útokov zajali ako rukojemníkov divákov predstavenia v centre francúzskej metropoly. Počet zajatcov sa odhaduje na 100. Informujú o tom francúzske televízie, ktoré cituje Reuters.

23:00 Jeden z útokov sa odohral v parížskom bare, kde na ľudí strieľal muž s automatickou zbraňou, pravdepodobne typu kalašnikov.

22:45 Výbuchy hlásia zo štadióna Stade de France, na ktorom sa v čase útokov nachádzal aj francúzsky prezident Francois Hollande. Spolu s nemeckým ministrom zahraničných vecí Frankom Steinmeierom ho už previezli do bezpečia na ministerstvo vnútra, kde spolu s ministrom riadia krízový štáb.

740 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #výbuchy #Paríž