Krídla smrti. Na parížskom koncerte zabili teroristi 80 ľudí

Americká rocková kapela Eagles of Death Metal bola uprostred svojho európskeho turné, na ktorom propagovala svoje štvrté album, keď na parížsky koncert do haly Bataclan prišli okrem 1500 fanúšikov aj štyria teroristi.

14.11.2015 07:00
Francúzsko, Bataclan Foto: ,
Francúzski záchranári pomáhajú zranenému po teroristickom útoku na koncerte v hale Bataclan v Paríži.
debata (8)

„Krvavý kúpeľ“, ktorý podľa francúzskych médií zatiaľ neznámi útočníci rozpútali, si vyžiadal prinajmenšom 80 obetí. Členovia kapely masakre v slávnej koncertnej hale unikli, informovala v sobotu agentúra AFP.

Manželka bubeníka Juliana Doria oznámila denníku The Washington Post, že jej muž telefonoval, aby ju ubezpečil, „že ma miluje a že je v bezpečí“. Všetkým, ktorí boli v okamihu útoku na javisku, sa podľa nej podarilo utiecť. To potvrdila aj Doriova matka, ktorej syn tiež telefonoval.

Koncertná hala Bataclan sa stala miestom jedného z celkovo šiestich násilných incidentov v Paríži pri ktorých zahynuli desiatky ľudí. Francúzsky prezident François Hollande označil útoky za zverstvo a po príchode k Bataclanu prisľúbil „nemilosrdný“ boj s terorizmom.

Skupina, ktorá je známa aj pod skratkou EODM, vznikla v 90. rokoch v Kalifornii. Založili ju dvaja priatelia Jesse Hughes a Josh Homme, ktorí sú tiež jedinými stálymi členmi kapely. Texty ich piesní sú podľa agentúry AFP písané v duchu sexu, drog a rock'n'rollu.

Posledné zábery koncertu pre začiatkom útoku.

Vo francúzskych médiách sa už objavili špekulácie, že tvorba kapely mohla byť jedným z dôvodov, prečo si útočníci vybrali práve tento koncert. Iné médiá dávajú výber miesta útoku do súvislosti hlavne s popularitou a veľkosťou tejto koncertnej haly.

Hughesova matka agentúre Reuters potvrdila, že jej syn útok prežil a je veľmi „otrasený“. Nemôže vraj ale potvrdiť, že prežili všetci, lebo vo vzniknutom chaose sa kapela a jej sprievod oddelili. Josh Homme údajne na koncerte nehral.

„Stále sa snažíme zistiť, či sú všetci členovia skupiny a sprievodu v poriadku a kde sa nachádzajú. V myšlienkach sme so všetkými ľuďmi postihnutými touto tragickou situáciou,“ píše sa na facebookovom profile skupiny.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #výbuchy #Paríž