Solidrita s Francúzskom je všadeprítomná, mestá zaplavili trikolóry a heslá

Mestá na celom svete sa snažia prejaviť solidaritu s Francúzskom, ochromeným piatkovými teroristickými útokmi. V mnohých mestách sa už v piatok v noci objavili budovy vysvietené vo farbách francúzskej trikolóry a do diaľky tak dávali najavo spolucítenie s Francúzmi. Ľudia si obete uctievali minútami ticha a sociálne siete ovládli heslá spolupatričnosti.

14.11.2015 09:17 , aktualizované: 15.11.2015 09:12
debata (139)
Ná námestí Republiky v Paríži sa rozhoreli... Foto: Reuters, STEPHEN LAM
Francúzsko, Paríž, útok Ná námestí Republiky v Paríži sa rozhoreli tisíce sviečok, ľudia si uctievajú obete piatkového masakru.

Sviečky na pamiatku 129 obetí útoku ľudia rozsvecovali nielen na parížskom Námestí republiky, ale tiež v mnohých ďalších mestách sveta, pietne miesta vznikajú najmä pred budovami veľvyslanectiev. Nemecké ministerstvo vnútra napríklad nariadilo, aby kvôli solidarite s Francúzskom vo všetkých vládnych úradoch po celej krajine stiahli vlajky na pol žrde.

Záplava kvetov a sviečok sa objavila pred francúzskymi ambasádami v Londýne, Lisabone, Istanbule aj Teheráne, v metropolách držali na smútočných zhromaždeniach minútu ticha davy ľudí. Zástupy ľudí sa zhromaždili aj v Bratislave, kde pred budovou francúzskej ambasády kládli kvety a sviečky.

Pred budovou francúzskej ambasády v Bratislave... Foto: Robert Hüttner, Pravda
nestastie, pariz, francuzko, francuzka ambasada Pred budovou francúzskej ambasády v Bratislave pribúdajú sviečky a kvety na počesť obetí útokov v Paríži.

V sobotu večer sa zišlo niekoľko tisíc ľudí na londýnskom námestí Trafalgar, kde prítomní držali minútu ticha, zaznieval ale aj spev francúzskej hymny. Tá bola počuť aj v sprievode asi 6-tisíc ľudí, ktorí prešli centrom Dublinu. Veľmi emotívnu chvíľu zažili v sobotu takisto diváci v newyorskej opere, kde Marseillaisu pred predstavením Tosk zaspievala hlavná hviezda večera – tenorista Plácido Domingo.

Na sociálnych sieťach dávajú desaťtisíce ľudí najavo svoju solidaritu s Francúzskom heslom #JeSuisParisian, čo je obdoba kampane #JeSuisCharlie, ktorá ovládla sociálne siete po tohtoročnom útoku na redakciu týždenníka Charlie Hebdo.

Európska futbalová únia UEFA oznámila, že hráči pri medzinárodných zápasoch budú počas nadchádzajúceho týždňa nosiť na pažiach čierne smútočné pásky a obete si pred výkopom uctia minútou ticha.

Pripomienka tragédie zaznela aj z koncertných pódií. Speváčka Madonna počas koncertu v Štokholme zaspievala francúzsku pieseň Edith Piaf La vie en rose, írska kapela U2 zrušila svoje koncerty v Paríži a v sobotu večer jej členovia priniesli kvety k parížskej sále Bataclan, kde pri rockovom koncerte zabili takmer 90 ľudí. Skupina Foo Fighters predčasne ukončila svoje európske turné. „Vo svetle tohto nezmyselného násilia, uzatvárania hraníc a medzinárodného smútku nemôžeme (v turné) pokračovať,“ uviedla kapela vo vyhlásení.

Zažiaril aj Bratislavský hrad

K iniciatíve prejavov spolupatričnosti s Francúzskom sa pridalo tiež Slovensko, ktoré vo francúzskych farbách vysvietilo Bratislavský hrad. O tom, že sa hrad vyfarbí do farieb francúzskej trikolóry, informoval predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini, ktorý takisto odsúdil teroristické útoky v Paríži.

„Francúzsko je kolískou slobody, rovnosti a bratstva, a preto vyjadrujem úprimnú ľútosť nad desiatkami mŕtvych, ktorí zahynuli pri útokoch. Takéto činy treba ostro odsúdiť a zabrániť ich opakovaniu,“ uviedol Pellegrini vo svojom vyhlásení.

V Bratislave si prišli uctiť obete masakry mnohí obyvatelia mesta, ďalší Slováci i cudzinci.

Celý svet svieti pre Francúzsko

New York vysvietil na modro, bielo a červeno najvyššiu budovu Spojených štátov One World Trade Center modrej, žlč červenej Najvyšším budovu Spojených štátoch One World Trade Center, ktorá vznikla na mieste niekdajších „dvojičiek“ Svetového obchodného centra, ktoré zničili teroristi pri atentátoch 11. septembra 2001. V troskách vtedy zomrelo 2 752 ľudí. Špirála vysoká 124 metrov na streche centra bude svietiť vo francúzskych farbách aj v nasledujúcich dňoch.

K podobnému kroku pristúpila aj Opera v Sydney, do diaľky svieti francúzskymi farbami od piatkového večera veža v kanadskom Calgary aj televízna veža v Toronte. Za obete atentátov v Paríži sa budú v sobotu v Sydney konať omše v dvoch katedrálach. Premier Mike Baird tiež požiadal, aby bola francúzska vlajka vyvesená na moste v prístave.

Do modro-červeno-bielej sa zahalilo tiež kanadské Toronto.

Na radnici v San Franciscu taktiež vyvesili francúzsku vlajku a presvietili celú budovu farbami trikolóry. Podobne zažiaril aj hotel Omni v Dallase. Francúzske farby sa objavili aj na tak vzdialených miestach ako Mexiko. Rusi sa na znamenie solidarity s Parížom rozhodli nasvietiť vo farbách trikolóry prvý pavilón na moskovskom výstavisku VDNCH, oznámila agentúra TASS. Do rovnakých farieb sa zahalí tiež televízna veža Perla Orientu v Šanghaji a londýnsky most Tower Bridge.

Radnica v kalifornskom San Franciscu žiari vo... Foto: Reuters, STEPHEN LAM
Sn Francisco, radnica, trikolóra Radnica v kalifornskom San Franciscu žiari vo farbách trikolóry.
139 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Paríž #teroristické útoky