Vo Viedni sa rokovalo o Sýrii, režim sa tento rok stretne s opozíciou

Spojené štáty, Rusko a ďalšie európske a arabské krajiny sa zhodli na časovom pláne, ktorého výsledkom majú byť nové voľby v Sýrii. Šéf americkej diplomacie John Kerry však oznámil, že na osude sýrskeho prezidenta Bašára Asada sa účastníci sobotňajšieho rokovania vo Viedni opäť nedohodli.

14.11.2015 12:01 , aktualizované: 21:51
Viedeň, summit, Sýria, Kerry, de Mistura Foto:
Šéf americkej diplomacie John Kerry sa rozpráva so zvláštnym splnomocnencom OSN pre Sýriu Staffanom de Misturom.
debata (54)

Dohodnutý „konkrétny kalendár“ počíta s tým, že predstavitelia sýrskeho režimu a opozície by sa mali ešte v tomto roku zísť k oficiálnym rozhovorom, uviedol podľa agentúry DPA nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier. Prechodná vláda by mala vzniknúť do šiestich mesiacov a do 18 mesiacov by sa mali konať voľby. Celý proces bude riadiť osobitný splnomocnenec OSN Staffan de Mistura, vyhlásil šéf nemeckej diplomacie. „Nikto nemá ilúzie o tom, aká zložitá táto úloha bude,“ uviedol podľa agentúry Reuters.

Ministri zahraničia a vrcholní predstavitelia viac ako desiatich štátov vrátane Iránu sa k rozhovorom o riešení konfliktu v Sýrii zišli v tomto formáte prvýkrát koncom októbra. K žiadnemu prielomu však vtedy nedošlo, pričom jedným z hlavných sporných bodov bol aj vtedy ďalší osud sýrskeho prezidenta Asada. Západné veľmoci a ich spojenci trvali na tom, že Asad nemôže byť súčasťou žiadneho politického riešenia konfliktu, ktorý trvá už dlhšie ako štyri roky. Asadovi stúpenci, Rusko a Irán, však podporovali myšlienku volieb, ktorých by sa Asad mohol zúčastniť.

Rusko a Spojené štáty si dlhodobých sporov ohľadom Asadovej budúcnosti tentoraz podľa Reuters nevšímali. „Stále sa pochopiteľne líšime v pohľade na to, čo sa stane s Asadom,“ uviedol Kerry. „Spoliehame sa však na samotný politický proces vedený Sýrčanmi,“ vyhlásil. Ak bude tento proces pokračovať a „Sýrčania budú rokovať so Sýrčanmi, môže to pomôcť uzavrieť túto príšernú kapitolu“.

Na rokovaní o Sýrii sa stretli ministri... Foto: Reuters, LEONHARD FOEGER
MIDEAST-CRISIS/SYRIA-TALKS Na rokovaní o Sýrii sa stretli ministri zahraničných vecí európskych krajín a ďalší zástupcovia Iránu, Ruska, Saudskej Arábie a Turecka.

Účastníci stretnutia sa tiež dohodli, že sa budú usilovať o dosiahnutie prímeria v Sýrii. Päť stálych členov Bezpečnostnej rady OSN sa podľa Kerryho zhodlo, že schvália rezolúciu v prospech prímeria v Sýrii. To sa však podľa neho nebude vzťahovať na radikálne hnutie Islamský štát. Ten ovláda časť územia v Sýrii a v Iraku a prihlásil sa k piatkovým útokom v Paríži.

Účastníci rokovaní sa stretnú zhruba za mesiac, aby zhodnotili dosiahnutý pokrok smerom k prímeriu, píše sa v spoločnom vyhlásení. Chýba v ňom naopak zmienka o spôsobe, ako majú byť vybrané opozičné skupiny, ktoré budú rokovať s Damaskom. Rusko pred sobotňajšou schôdzkou požadovalo jasné určenie toho, ktoré skupiny sú teroristické a ktoré patria k opozícii.

Druhé kolo rokovaní o Sýrii sa konalo v tieni teroristických útokov v Paríži, kde v noci na piatok zahynulo podľa najnovšej bilancie približne 130 ľudí. Rozhovory začali minútou ticha na uctenie si pamiatky obetí. Kerry potom na spoločnej tlačovej konferencii so svojím ruským kolegom Sergejom Lavrovom vyhlásil, že útoky len posilnili odhodlanie jeho krajiny bojovať proti terorizmu.

Podľa Lavrova sú svetové veľmoci stále viac zajedno v tom, že musia spolupracovať v boji proti IS. „Mal som dnes dvojstranné stretnutia a mám dojem, že rastie uznanie nutnosti vytvoriť efektívnu medzinárodnú koalíciu na boj proti Islamskému štátu,“ uviedol. Podľa šéfa francúzskej diplomacie je nájdenie východiska z konfliktu v Sýrii pre medzinárodné spoločenstvo otázkou nutnosti.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Viedeň #Asad #summit