Obama pri neformálnom stretnutí rokoval s Putinom o Sýrii

Americký prezident Barack Obama a jeho ruský náprotivok Vladimir Putin sa počas neformálneho stretnutia na okraj summitu G20 v Turecku zhodli na potrebe politickej zmeny v Sýrii, ktorú povedú sami Sýrčania. Uviedol to podľa agentúry Reuters nemenovaný činiteľ Bieleho domu. Podľa informácií z Kremľa trvalo neformálne stretnutie viac ako pol hodiny.

15.11.2015 10:17 , aktualizované: 18:32
Turecko, G20, Obama, Putin Foto:
Barack Obama (vľavo) a Vladimir Putin počas spoločného rozhovoru o Sýrii, ktorý sa odohral pri príležitosti summitu G20 v Turecku.
debata (384)

Obaja politici poukázali na diplomatický pokrok počas sobotňajšieho rokovania o Sýrii vo Viedni, kde sa štáty vrátane Spojených štátov a Ruska dohodli na cestovnej mape k novým sýrskym voľbám. Obama a Putin sa v nedeľu zhodli na potrebe politického prechodu v Sýrii vedeného samotnými Sýrčanmi, ktorému budú predchádzať rozhovory medzi režimom a opozíciou sprostredkované OSN a prímerie, uviedol činiteľ Bieleho domu.

Putin vyzval na spojenie síl

S teroristickou hrozbou a utečeneckou krízou sa dá vysporiadať jedine v prípade, že sa spojí úsilie celého sveta. Vyhlásil to ruský prezident Vladimír Putin na okraj summitu G20. Podľa Kremľa je však ešte príliš skoro, aby sa dalo hovoriť o zblížení medzi Ruskom a Západom po útokoch v Paríži, ku ktorým sa prihlásil Islamský štát.

„Súcitíme s obeťami, ale vždy vystupujeme pre spojenie síl, aby sme účinne bojovali s teroristickou hrozbou. Samozrejme je pri tom nevyhnutné postupovať v súlade s Chartou OSN, opierať sa o normy medzinárodného práva a rešpektovať zvrchované práva a zákonné záujmy každého štátu,“ povedal Putin počas neformálneho stretnutia vodcov krajín BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika). „Je príliš skoro, aby sme hovorili o zblížení so Západom,“ povedal však novinárom Putinov hovorca Dmitrij Peskov.

Podľa moskovského starostu Sergeja Sobjanina, blízkeho spojenca prezidenta Vladimira Putina, je parížska tragédia „ďalším dôvodom pre posilnenie boja proti Islamskému štátu“. Predseda zahraničného výboru Štátnej dumy Alexej Puškov očakáva, že akcia islamistov vo Francúzsku „privedie Západ k rozumu“. „Rusko v Sýrii bojuje proti tým, ktorí útočili v Paríži a vyhlásili Európe vojnu,“ napísal na Twitteri. „Je čas, aby Západ prestal Moskvu kritizovať a súhlasil so spoločným postupom,“ dodal.

Vzťahy medzi Ruskom a Západom ochladli na najnižšiu úroveň od konca studenej vojny po ruskej anexii Krymu a vypuknutí ukrajinskej krízy, po ktorej nasledovalo uvalenie západných sankcií voči Rusku. Situácia sa podľa analytikov mení aj kvôli ruskému zásahu v Sýrii, silné rozpory však pretrvávajú. Kameňom úrazu sa javí aj spojenec Moskvy v Damasku, sýrsky prezident Bašár Asad.

Predseda Európskej rady Donald Tusk v nedeľu vyhlásil, že Spojené štáty a Rusko musia v boji proti Islamskému štátu v Sýrii spolupracovať. Súčasne naliehal, že Rusko musí zamerať nálety svojho letectva proti radikálnym islamistom, a nie proti sýrskej opozícii. Bombardovanie odporcov režimu Assadom podľa Tuska len zväčšuje utečeneckú vlnu smerujúcu do Európy.

„Naším spoločným cieľom by malo byť koordinovať naše akcie proti Islamskému štátu. Kľúčové je zabezpečiť spoluprácu medzi USA a Ruskom,“ povedal Tusk. „Potrebujeme však nielen viac spolupráce, ale aj dobrej vôle, najmä pokiaľ ide o ruský zásah v Sýrii. Musí byť zameraný viac na Islamský štát, a nie proti umiernenej sýrskej opozícii, pretože to nemôžeme akceptovať,“ dodal.

G20 by podľa Tuska malo tiež vystupňovať úsilie odstrihnúť teroristov od financovania.

Rusko v sobotu uviedlo do pohotovosti svoje bezpečnostné zložky z obavy pred útokmi extrémistov na nepokojnom severnom Kaukaze. Na sociálnych sieťach sa objavili hrozby adresované Rusku, čo podľa ruských médií vyvolalo zvýšenú aktivitu kontrarozvied­ky FSB.

Juncker: EÚ nesmie kvôli útokom začať odmietať migrantov

Podľa šéfa Európskej komisie Jean-Clauda Junckera by krajiny Európskej únie nemali začať odmietať utečencov v reakcii na útoky v Paríži. Povedal to v nedeľu na okraj summitu krajín G20 v Turecku. Podľa neho nie je potrebné, aby dvadsaťosmička nejako menila svoj prístup k riešeniu migračnej krízy. Juncker tiež zdôraznil, že páchatelia atentátov neboli uchádzači o azyl.

„Nemali by sme miešať dve rôzne kategórie ľudí prichádzajúcich do Európy,“ povedal Juncker na tlačovej konferencii. „Ten, kto je zodpovedný za útoky v Paríži … je zločinec a nie utečenec alebo žiadateľ o azyl,“ doplnil predseda EK v súvislosti so zatiaľ prvým identifikovaným útočníkom, ktorým bol 29-ročný Francúz.

„Chcel by som vyzvať tých v Európe, ktorí sa snažia meniť prijatú migračnú agendu, aby ju brali vážne a nepodliehali zjednodušeným reakciám, ktoré sa mi nepáčia,“ uviedol ďalej Juncker. Podľa neho teraz síce únia bude zápasiť s určitými ťažkosťami, nie je to však dôvod meniť základný postoj k riešeniu migračnej krízy.

Poľsko dalo v sobotu ústami svojho designovaného ministra pre európske záležitosti Konrada Szymańského najavo, že po parížskych útokoch nevidí politickú možnosť, ako splniť rozhodnutie Európskej únie o rozdelení utečencov podľa kvót. „Poľsko si musí zachovať úplnú kontrolu nad svojimi hranicami, nad azylovú a migračnú politikou,“ napísal budúci minister na serveri wPolityce.pl.

Po útokoch v Paríži je hlavnou témou terorizmus

Atentáty v Paríži sa zrejme objavia medzi hlavnými témami na summite veľkých svetových ekonomík G20, ktorý sa v nedeľu koná v Turecku. K piatkovým útokom, ktoré si vyžiadali takmer 130 mŕtvych, sa prihlásilo hnutie Islamský štát. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval svetových lídrov, aby boj proti terorizmu zaradili medzi priority.

Skupina G20 sa obvykle zameriava na problémy svetovej ekonomiky. Erdogan však požadoval, aby lídri tento rok debatovali o konflikte v Iraku a v Sýrii. Letovisko Antalya, kde sa summit v nedeľu a v pondelok koná, leží len niekoľko sto kilometrov od sýrskej hranice.

„V boji proti terorizmu sa teraz nachádzame v bode, kde slová končia,“ vyhlásil Erdogan. Francúzsky prezident François Hollande kvôli uplynulým tragickým udalostiam v Paríži účasť na summite zrušil. Podľa tureckých zdrojov ho zastupujú francúzski ministri financií a zahraničia.

Rokovaní sa však zúčastní americký prezident Barack Obama a britský premiér David Cameron. Od soboty sú na mieste okrem iného najvyšší predstavitelia Číny, Brazílie či Juhoafrickej republiky.

Americký prezident Barack Obama po prílete na... Foto: SITA/AP, POOL
G20, Turecko, summit, Obama Americký prezident Barack Obama po prílete na letisko v tureckej Antalyi, kde sa koná summit G20.

USA pomáhajú s dolapením útočníkov

Obama pred začatím summitu G20 povedal, že USA robia všetko pre to, aby pomohli Francúzsku nájsť a potrestať páchateľa útokov, pri ktorých v piatok prišlo o život 129 ľudí. „Prezidentovi Hollandovi a všetkým Francúzom sme oznámili, že stojíme solidárne na ich strane, čo sa týka pátrania po páchateľoch tohto zločinu a ich postavenia pred súd,“ povedal Obama na spoločnej tlačovej konferencii s prezidentom hostiteľskej krajiny Recepom Tayyipom Erdoganom.

„Rovnako ako v prípade hrozivých útokov v Ankare je zabíjanie nevinných ľudí na základe zvrátenej ideológie nielen útokom na Francúzsko a Turecko, ale útokom na celý civilizovaný svet,“ dodal americký prezident, ktorý tak spomenul aj bombové útoky, pri ktorých minulý mesiac v Ankare zomrelo viac ako 100 ľudí. Za oboma útokmi stálo radikálne hnutie Islamský štát.

Skupina G20 zahŕňa okrem iného Spojené štáty, Rusko, Čínu, Austráliu, Indiu a Indonéziu.

384 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Francúzsko #Sýria #Jean-Claud Juncker #summit G20