Francúzske úrady identifikovali ďalších útočníkov, strojcom bol údajne Belgičan

Za piatkovými útokmi v Paríži je zrejme Belgičan marockého pôvodu Abdelhamid Abaaoud, ktorý je teraz pravdepodobne v Sýrii. Oficiálne to však nikto nepotvrdil. Francúzska polícia v rámci rozsiahlej protiteroristickej akcie podnikla z nedele na pondelok 168 razií, zadržala 23 ľudí a 104 umiestnila do domácej väzby a našla zbrane vrátane raketometu.

16.11.2015 07:32 , aktualizované: 22:09
Teroristické útoky v Paríži Foto: ,
Policajti pred parížskym štadiónom Stade de France po výbuchoch.
debata (66)

Strojcom teroristických útokov v Paríži bol údajne Abdelhamid Abaaoud. S odvolaním sa na nemenovaných francúzských predstaviteľov o tom informujú francúzske médiá. Abaaouda, ktorý je podľa Reuters momentálne v Sýrii, poslal v júli v neprítomnosti belgický súd na 20 rokov do väzenia za verbovanie moslimských radikálov pre boj v Sýrii.

Dvadsaťsedemročný Abaaoud je považovaný za mozog bunky, ktorá tento rok v januári v Belgicku plánovala atentát proti policajným cieľom. Polícia bunku odhalila a vo východobelgickom meste Verviers rozprášila. Pri akcii policajti zastrelili dvoch členov bunky, Abaaoud však unikol.

V júli potom Abaaouda belgický súd poslal v neprítomnosti do väzenia za verbovanie mladých radikálov. Do Sýrie vyslal okrem iného aj svojho mladšieho brata Younesa. Ten do tejto blízkovýchodnej krajiny odišiel vlani v januári, keď mal 13 rokov, preto ho tiež mnohé médiá nazvali najmladším džihádistom sveta.

Abaaoud sa v Sýrii teraz zjavne zdržiava, hoci sa už niekoľkokrát objavili správy o jeho možnej smrti. Údajne je zachytený na videu z vlaňajšieho marca, ako riadi otvorenú dodávku s niekoľkými telami.

Francúzski vyšetrovatelia určili aj identitu ďalšieho útočníka, volal sa Samy Amimour a v roku 1987 sa narodil vo Francúzsku. Informovala o tom francúzska prokuratúra s tým, že u jedného zo samovražedných útočníkov bol nájdený sýrsky pas na meno Ahmad Muhammad. O tomto mene informovali médiá už cez víkend.

Stopy Amimoura, ktorý útočil v hudobnej sále Bataclan, vedú do mesta Bobigny, ktoré je súčasťou metropolitnej oblasti Paríža a kde podľa médií žije jeho rodina. V noci z nedele na pondelok polícia podnikla v Bobigny raziu.

Mohamedovo meno, ktoré v pondelok oznámila prokuratúra, nie je neznáme. Už cez víkend grécke a srbské úrady uviedli, že cez ich územie prešiel začiatkom októbra ako migrant. Pas na toto meno sa našiel u jedného zo samovražedných atentátnikov neďaleko futbalového štadióna Stade de France. Dvadsaťpäťročný Muhammad podľa prokuratúry pochádzal zo sýrskeho Halabu.

Bezprostredne po útokoch úrady identifikovali dvadsaťdeväťročného Omara Ismaila Mostefaia, ktorý útočil v Bataclane. Jeho identitu stanovili podľa odtlačku prstov. Mostefai bol polícii dlhodobo známy, najskôr ako páchateľ drobnej kriminality, neskôr ako zradikalizovaný moslim.

Bohuslav Sobotka: Jedna z osôb spájaných s terorom v Paríži precestovala dvakrát cez ČR

Jedna z osôb, ktorej meno sa spája s nedávnymi teroristickými útokmi v Paríži, cestovala v minulosti dvakrát cez územie Českej republiky. Informoval o tom internetový server Novinky.cz s odvolaním sa na slová premiéra Bohuslava Sobotku po rokovaní s predstaviteľmi bezpečnostných zložiek.

Predseda vlády ČR nekonkretizoval, o ktorého človeka ide, spomenul však, že tranzit cez české územie absolvoval pred piatimi a siedmimi rokmi. Praha o tom údajne informovala Paríž. Podľa Sobotkových slov došlo po dohode so slovenskou stranou k posilneniu monitoringu na spoločnej štátnej hranici.

Taliansko zastavilo pátranie po údajnom aktérovi útokov

Na severe Talianska zastavili pátranie po jednom z údajných aktérov teroristických útokov v Paríži z 13. novembra, ktorého identifikovali ako 32-ročného francúzskeho občana Baptista Brugyho.

Informovali o tom tamojšie úrady s tým, že informácia o prekročení francúzsko-talianskej štátnej hranice dotyčným vo vozidle typu Seat Ibiza čiernej farby sa neukázala ako opodstatnená. Automobil údajne medzičasom našli v okolí Paríža.

V súvislosti s pátraním uviedli do pohotovosti všetky útvary polície v Turíne a neskôr ho rozšírili na celé severné Taliansko. Predpokladalo sa, že hľadaná osoba prekročila francúzsko-taliansku štátnu hranicu cez priechod Ventimiglia.

Medzinárodné pátranie po spomínanej osobe, ktoré vyhlásilo Francúzsko, platí pre všetky s ním susediace krajiny.

Polícia kontrolovala podozrivého, nechala ho ísť ďalej

Muža podozrivého z účasti na útokoch, po ktorom medzičasom vyhlásili medzinárodné pátranie, v sobotu policajti kontrolovali, avšak nezadržali.

Informovali o tom v nedeľu večer francúzske noviny Le Monde.

Abdeslama Salaha podľa správy polícia kontrolovala v meste Cambrai na severe Francúzska v rámci sprísnených kontrol na hraniciach. V aute s ním cestovali ďalší dvaja pasažieri, napísala agentúra DPA.

Tieto informácie sú podľa nej v súlade s vyjadrením parížskeho prokurátora Francoisa Molinsa, ktorý v sobotu večer povedal, že neďaleko hranice pri rutinnej kontrole zastavili vozidlo s troma cestujúcimi. Jedným z nich bol francúzsky občan s bydliskom v Belgicku, ktorý prenajal jedno z áut použitých atentátnikmi. Minister však neposkytol bližšie údaje o totožnosti tohto muža.

Abdeslam Salah je bratom jedného zo samovražedných atentátnikov, ktorí útočili v parížskom klube Bataclan. Belgická polícia po ňom v nedeľu vyhlásila medzinárodné pátranie.

Pri pátraní po páchateľoch útokov uskutočnila francúzska polícia v nedeľu neskoro večer domovú prehliadku na parížskom predmestí Bobigny. S odvolaním sa na francúzske médiá o tom v noci na pondelok informovala agentúra DPA.

Podľa svedka policajti okrem toho hovorili so susedmi. Bližšie podrobnosti o domovej prehliadke a jej výsledkoch nie sú zatiaľ známe.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #teroristický útok #Paríž #útoky v Paríži