Francúzsky premiér varuje: Hrozia ďalšie atentáty

Francúzsko sa musí pripraviť na to, že v nadchádzajúcom období môže čeliť ďalším atentátom. Uviedol to v pondelok francúzsky premiér Manuel Valls.

16.11.2015 09:26 , aktualizované: 14:23
Manuel Valls, Francúzsko, parlament Foto: ,
Francúzsky premiér Manuel Valls.
debata (26)

Táto hrozba podľa neho platí aj pre ostatné európske štáty. Piatkovú sériu útokov v Paríži podľa neho naplánovali v Sýrii.

„Budeme ešte dlho žiť s touto hrozbou. Treba sa na to pripraviť. Krajina môže čeliť ďalšiemu úderu v najbližších dňoch, týždňoch,“ povedal Valls podľa AFP v rozhlasovej stanici RTL. Premiér tiež bez ďalšieho spresnenia uviedol, že francúzske spravodajské služby od leta zabránili niekoľkým útokom a že polícia vie o ďalších pripravovaných útokoch vo Francúzsku aj inde v Európe.

Piatkové atentáty boli „organizované, premyslené, naplánované zo Sýrie,“ zdôraznil premiér. Cez víkend sa k nim prihlásila organizácia Islamský štát, ktorá pôsobí na severe Sýrie a Iraku.

Valls oznámil, že polícia po piatkových teroristických útokoch vykonala na rôznych miestach Francúzska razie v domoch s podozrivými islamistami. „Využívame rámec (vyhláseného) mimoriadneho stavu k vypočúvaniu ľudí, ktorí patria k radikálnemu hnutiu džihádu, a všetkých tých, ktorí šíria nenávisť voči republike,“ dodal premiér.

Prezident François Hollande v pondelok popoludní prehovorí o situácii k poslancom oboch komôr parlamentu. Na poludnie si krajiny a celá EÚ pripomenenula 129 obetí piatkových útokov v Paríži minútou ticha.

Francúzska polícia v reakcii na piatkové teroristické útoky uskutočnila v noci na pondelok razie na 168 miestach po celom Francúzsku. Oznámil to minister vnútra Bernard Cazeneuve. O viac ako 150 prehliadkach už dopoludnia hovoril premiér Valls. Podľa Cazeneuvea zadržali 23 ľudí a ďalších 104 je v režime domácej väzby, kde nesmú v najbližších 48 hodinách opustiť svoj domov. Policajti podľa ministra vnútra tiež našli 31 zbraní vrátane jedného raketometu.

„Je to len začiatok. Operácia budú pokračovať. Odpoveď republiky bude obrovská, totálna,“ povedal Cazeneuve. „Tých, ktorí na republiku cielia, republika bez milosti pochytá,“ dodal. Prehliadky uskutočnili bezpečnostné jednotky napríklad v meste Bobigny, ktoré je súčasťou metropolitnej oblasti Paríža. Táto akcia priamo súvisela s piatkovými atentátmi. V meste totiž žije rodina Samyho Amimoura, ktorý v piatok zaútočil v hudobnej sále Bataclan.

V Toulouse vo štvrti Mirail policajti zadržali najmenej troch ľudí. Podľa prokuratúry sa tam našla pištoľ a marihuana. Razia vraj priamo nesúvisela s útokmi v Paríži, bola súčasťou rozsiahlejšieho ťaženia proti islamským radikálom.

Ďalšie záťahy sa odohrali napríklad v Grenobli, kde bolo zadržaných približne šesť ľudí, či v Jeumontu. Akcia v Grenobli bola zameraná proti pašerákom zbraní.

Útoky hrozia aj v Nemecku, politici vyzývajú ľudí k bdelosti

Teroristické útoky organizácia Islamský štát (IS) hrozia aj v Nemecku a verejnosť na to musí byť pripravená. Denníku Die Welt to v reakcii na atentáty v Paríži povedal minister vnútra Porýnie-Falcka Roger Lewentz, ktorý riadi rokovania nemeckých krajinských ministrov vnútra. Apeloval pritom na občanov, aby hlásili úradom podozrivé správanie ľudí vo svojom okolí, aby bolo možné nebezpečenstvo včas odhaliť.

„Terorizmus organizovaný IS je výzva pre celý svet, smeruje aj proti Nemecku,“ povedal Lewentz. „Máme dobrú políciu, ale nemecké obyvateľstvo musí vedieť, že táto hrozba existuje,“ uviedol.

Podľa Lewentza je polícia pre prípad teroristického útoku dobre vybavená a bezpečnostné zložky sledujú rizikové skupiny. „Dobre poznáme tuzemskú islamskú scénu. Sme veľmi dobre informovaní a organizovaní. V uplynulých dňoch sme pozorne sledovali jednotlivcov, od ktorých by mohlo niečo hroziť. Bolo by ale zľahčovanie, keby sme tvrdili, že kvôli tomu nemôže v Nemecku dôjsť k útoku,“ povedal Lewentz .

Súčasnú situáciu prirovnal k 70. rokom 20. storočia, keď v Nemecku pôsobila ľavicová teroristická skupina Frakcia červenej armády (RAF). „Bezpečnostné sily nemôžu samy kontrolovať všetko. Potrebujeme, aby nám obyvatelia tejto krajiny sami hlásili, keď sa niekto v ich okolí zmení, radikalizuje alebo sa dokonca vyzbrojuje. Tieto informácie musí dostať polícia. Sme odkázaní na pozornosť obyvateľov,“ povedal Lewentz.

Nemecké bezpečnostné zložky podľa neho úzko spolupracujú predovšetkým s moslimskými organizáciami, ktorých členovia sa môžu dostať bližšie k radikálom. „Tieto moslimské spolky nás v mnohých rozhovoroch ubezpečili, že sú k svojmu okoliu citlivé a akékoľvek zmeny v ňom nám budú hlásiť,“ povedal minister.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Paríž #Manuel Valls #teroristická hrozba #útoky v Paríži