Rusko je ochotné podporiť sýrsku opozíciu, Obama pozemné sily nevyšle

Rusko je pripravené leteckými útokmi podporiť sýrsku opozíciu v jej boji proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS). Na summite skupiny G20 v tureckej Antalyi to oznámil ruský prezident Vladimir Putin.

16.11.2015 18:21 , aktualizované: 19:20
Turecko, Putin, G20 Foto: ,
Šéf Kremľa Vladimir Putin potvrdil, že Rusko nadviazalo styky so sýrskou opozíciou na bojovom poli a tá krajinu požiadala o letecké údery.
debata (99)

„Môžem potvrdiť, že sme nadviazali kontakt so sýrskou opozíciou na bojisku, a tá nás požiadala o začatie vzdušných útokov," povedal popri konaní summitu Putin, ktorého citovala agentúra Reuters.

Americký minister zahraničných vecí John Kerry medzitým hovoril s predsedom Národnej koalície sýrskych revolučných a opozičných síl Chálidom Chúdžom o dôležitosti ďalších krokov pri riešení situácie v krajine po sobotňajšom stretnutí medzinárodnej Skupiny na podporu Sýrie (SSG) vo Viedni.

Kerry a Chúdža v telefonickom rozhovore diskutovali o viacerých krokoch vrátane širšieho a inkluzívnejšieho stretnutia sýrskej opozície, začiatku dôveryhodných vyjednávaní medzi opozíciou a režimom sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ako aj nastolení účinného prímeria, uviedol hovorca amerického rezortu diplomacie.

Kerry zdôraznil potrebu zjednotenia sýrskej opozície ohľadom účasti na rokovaniach a zabezpečenia maximálneho prístupu pre humanitárne organizácie, potvrdil hovorca John Kirby.

Barack Obama odmietol vyslať pozemné sily do boja s Islamským štátom

Americký prezident Barack Obama povedal, že by bola „chyba" vyslať pozemné sily do Sýrie do boja s militantmi Islamského štátu, pretože by to viedlo k stratám na životoch bez toho, aby to riešilo korene problému.

„Toto nie je… tradičný vojenský súper," povedal na tlačovej konferencii po summite skupiny G20 v Turecku. „Môžeme opätovne dobyť územie a – ak tam necháme našich vojakov – udržať si ho, ale to nevyrieši základný problém eliminácie dynamiky, ktorá produkuje takýto druh násilných extrémistických skupín," citovala Obamu tlačová agentúra DPA.

Americký prezident poznamenal, že Američanmi vedené letecké útoky na IS dosahujú pokrok, ale varoval: „Ak chceme, aby bol tento pokrok udržateľný, viac krajín musí posilniť zdroje, ktoré si tento boj vyžaduje."

Obama tiež povedal, že medzi utečeneckú krízu a terorizmus nemožno položiť znamienko rovnosti a že by USA nemali robiť rozdiely medzi kresťanskými a moslimskými utečencami. „Ľudia, ktorí utekajú zo Sýrie, sú tí najviac postihnutí terorizmom. Sú tí najzraniteľnejší, čo sa týka dôsledkov občianskej vojny a konfliktu. Sú to rodičia. Sú to deti. Sú to siroty a je veľmi dôležité… aby sme neuzatvárali naše srdcia pred obeťami takéhoto násilia."

Obama tiež v narážke na niektorých členov Republikánskej strany, povedal, že by mali nasledovať príklad bývalého prezidenta Georga W. Busha a nepovažovať boj proti terorizmu za boj proti moslimom. „USA musia zintenzívniť úsilie a urobiť svoj diel," citovala ho agentúra Reuters.

Cameron: Priepasť medzi Západom a Ruskom ohľadne Sýrie sa začína zužovať

Rozdiely v názoroch na budúcnosť sýrskeho prezidenta Bašára Asada sú naďalej značné, zdá sa však, že sa začínajú zmenšovať. Uviedol to britský premiér David Cameron s tým, že existuje určitá nádej na posun ohľadom tejto záležitosti, informuje agentúra Reuters.

Predseda britskej vlády na tlačovej konferencii v rámci summitu skupiny G20 v tureckej Antalyi povedal ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi ako jednému z Asadových hlavných podporovateľov, že bombardovanie umiernenej opozície v Sýrii ruskými silami bolo „omylom".

„Medzi nami, ktorí sme presvedčení, že Asad by mal okamžite odísť, a tými, ktorí ho podporujú – ako prezident Putin, je priepasť. Domnievam sa však, že sa postupne zužuje. Dúfam, že dôjde ešte k ďalšiemu zblíženiu, ale to si bude vyžadovať kompromisy na oboch stranách," uviedol Cameron.

Zároveň oznámil, že chce, aby Británia začala podnikať letecké útoky proti militantom z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii, potrebuje však na to väčšiu podporu zákonodarcov. Británia vykonáva nálety v Iraku, Cameronov plán na bombardovanie Sýrie však zlyhal po parlamentnom hlasovaní v roku 2013.

Oponenti tejto iniciatívy tvrdia, že je treba pristúpiť k širšiemu mierovému plánu. Samotný Cameron pripustil, že bombardovanie by na stabilizáciu situácie v Sýrii nestačilo.

„Čím rýchlejšie dokážeme pokoriť a zničiť IS, tým budeme viac v bezpečí. Skutočne bezpečne sa však budeme cítiť až vo vzdialenejšom horizonte, ak sa nám podarí dosadiť na území bez vlády riadnu sýrsku vládu," zakončil Cameron.

Islamský štát sa vyhráža útokmi všetkým štátom, ktoré bombardujú v Sýrii

Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) zverejnila na internete video s varovaním, podľa ktorého čaká všetky štáty podnikajúce letecké útoky v Sýrii rovnaký osud ako Francúzsko. IS zároveň pohrozil útokom na metropolu Spojených štátov Washington. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Hovoríme štátom, ktoré sa zúčastňujú na tomto križiackom ťažení, nech nám je Boh svedkom, že zažijú, ak Boh dá, taký deň, aký zažilo Francúzsko a, nech nám je Boh svedkom, tak ako sme udreli v srdci Francúzska v Paríži, tak prisaháme, že udrieme na Ameriku v jej srdci vo Washingtone," hovorí na videu jeden z militantov IS. Pravosť videa nebolo možné bezprostredne po jeho zverejnení overiť.

99 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Islamský štát