Štáty USA odmietajú po atentáte v Paríži prijať sýrskych utečencov

Sedem amerických štátov sa v reakcii na piatkové útoky v Paríži rozhodlo neprijímať žiadnych sýrskych utečencov. Oznámili to republikánski guvernéri týchto štátov. Niektorí prezidentskí kandidáti pravice zase rozpútali diskusiu o tom, či výrazne neobmedziť výdavky na prijímanie utečencov zo Sýrie alebo či neposkytovať útočisko len kresťanom.

16.11.2015 20:44
debata (93)

„Po dôkladnom preskúmaní teroristických útokov proti nevinným obyvateľom Paríža … sa nebudem podieľať na politike, ktorá by ohrozila bezpečnosť obyvateľov Alabamy," vyhlásil v nedeľu podľa agentúry AFP jej guvernér Robert Bentley. S ohľadom na „hroznú situáciu v Paríži" to isté oznámil aj guvernér Michiganu Rick Snyder. Pridali sa k nim aj politickí lídri Texasu, Arkansasu, Indiany, Louisiany a Mississippi.

„Ani vy, ani žiadny federálny úradník nemôže zaručiť, že sýrski utečenci nebudú súčasťou nejakej teroristickej aktivity," napísal v otvorenom liste prezidentovi Barackovi Obamovi texaský guvernér Greg Abbott.

Podľa právnych expertov oslovených agentúrou AP však zrejme nemajú vedúci predstavitelia jednotlivých štátov právomoc zamedziť prijatiu utečencov, ak o ich umiestnení na ich území rozhodne federálna vláda. „Tí ľudia neprídu na hranicu (jednotlivých štátov). Federálna vláda ich tam umiestni," povedala harvardská expertka na imigračné právo Deborah Ankerová.

Republikáni v Snemovni reprezentantov naznačili, že sa pokúsia prekaziť Obamov plán na prijatie 10 000 sýrskych utečencov v budúcom roku tým, že neumožnia Bielemu domu presadiť do federálneho rozpočtu peniaze potrebné na uskutočnenie tohto kroku.

Niekoľko republikánskych uchádzačov o stranícku nomináciu v prezidentských voľbách v nedeľu a v pondelok zdôraznilo, že Spojené štáty by nemali prijímať sýrskych utečencov, pretože medzi nimi môžu byť prívrženci Islamského štátu (IS). Debatu rozpútal jeden z popredných kandidátov Jeb Bush, ktorý v rozhovore s televíziou NBC povedal, že by väčšina Sýrčanov ohrozených vojnou mala zostať v bezpečných zónach vo svojej krajine, zatiaľ čo USA by mali osobitnú pozornosť venovať ochrane sýrskych kresťanov. Obama v zjavnej reakcii na jeho slová označil preferenciu vyznávačov jedného náboženstva za „zahanbujúcu".

Ďalší z možných favoritov republikánskych primárok Ben Carson uviedol, že by americké úrady mali podrobne monitorovať všetky v súčasnosti presídľovaných utečencov a obmedziť budúce výdavky na ich prijímanie. Líder prieskumov Donald Trump zase vyhlásil, že by zvážil uzavretie niektorých mešít v USA.

93 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #utečenci #útoky v Paríži