Vodcovia krajín G20 sa zaviazali posilniť boj proti terorizmu

Skupina 20 vedúcich ekonomík sveta (G20), ktorej dvojdňový summit sa v pondelok skončil v tureckej Antalyi, prezentovala jednotný front v odhodlaní bojovať s terorizmom napriek nezhodám ohľadne toho, ako vyhnať extrémistov zo Sýrie.

16.11.2015 22:53
G20, Turecko Foto: ,
Lídri krajín G20 sa na rokovaniach počas summitu v tureckej Antalyi zaoberali okrem ekonomických tém aj konfliktom v Sýrii, utečeneckou krízou a terorizmom.
debata (26)

Najvyšší predstavitelia členských krajín G20 ostro odsúdili „nehanebné" piatkové útoky v Paríži, ku ktorým sa prihlásil extrémistický Islamský štát.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zaradil terorizmus na program summitu už pred parížskymi útokmi, keďže Turecko minulý mesiac prežilo najhoršie teroristické útoky vo svojich moderných dejinách. Samovražední atentátnici zabili v Ankare stovku ľudí.

„Zostávame jednotní v boji proti terorizmu", vyhlásili účastníci summitu G20 v spoločnom komuniké. Dohodli sa na posilnení hraničných kontrol a bezpečnosti leteckej dopravy, širšej výmene informácií a výraznom obmedzení finančných tokov teroristov, informovala agentúra DPA.

Islamský štát dostáva financie zo zdrojov v približne 40 krajinách, medzi ktorými je aj niekoľko členov G20, povedal ruský prezident Vladimir Putin. Krajiny však nemenoval.

O konflikte v Sýrii

Rokovania summitu v Antalyi sa zaoberali aj konfliktom v Sýrii, kde vyše štyri roky občianskej vojny umožnili Islamskému štátu vybudovať si tam baštu.

Americký prezident Barack Obama v Antalyi vyhlásil, že pre porážku Islamského štátu „je potrebné ukončiť sýrsku občiansku vojnu a preto je diplomatické úsilie také dôležité". Putin s ním nesúhlasil. Povedal reportérom, že boj proti Islamskému štátu má vyššiu prioritu ako politická reforma v Sýrii. „Prvé, čo by sme mali urobiť, je poskytnúť naše sily pre boj proti teroru a teroristickým organizáciám, a na tomto základe sa môžeme dohodnúť na politických transformáciách," citovala Putina agentúra DPA.

Britský premiér David Cameron povedal, že názory Putina a západných mocností vo veci Sýrie sa ešte stále „veľmi rozchádzajú", ale obe strany prejavili ochotu ku kompromisu. Obama i Putin schválili tzv. cestnú mapu pre prechodné obdobie v Sýrii, na ktorej sa v sobotu dohodli diplomati pod vedením OSN vo Viedni.

Utečenecká kríza kľúčovou témou

Utečenecká kríza vyvolaná sýrskym konfliktom bola ďalšou kľúčovou témou summitu G20. Turecko prijalo vyše 2,2 milióna utečencov, z ktorých mnohí pokračovali v ceste do Európskej únie, čo vyvolalo najväčšiu migráciu od druhej svetovej vojny.

Summit G20 nazval utečeneckú krízu „globálnou výzvou s významnými humanitárnymi, politickými, sociálnymi a ekonomickými dôsledkami" a vyzval „všetky štáty“, aby zdieľali ťarchu relokácie utečencov.

Obama vyzdvihol „odvážny postoj", ktorý zaujala nemecká kancelárka Angela Merkelová, keď privítala žiadateľov o azyl. Zároveň varoval pred stotožňovaním terorizmu s utečeneckou krízou. „Mnohí z týchto utečencov sú sami obeťami terorizmu. Zabuchnúť im dvere pred očami by znamenalo zradiť naše hodnoty," povedal.

G20 je prevažne ekonomické fórum, ktoré vzniklo v dôsledku globálnej finančnej krízy. Členmi tejto skupiny sú Argentína, Austrália, Brazília, Británia, Čína, Francúzsko, India, Indonézia, Japonsko, Juhoafrická republika, Južná Kórea, Kanada, Mexiko, Nemecko, Rusko, Saudská Arábia, Taliansko, Turecko, USA a Európska únia.

Ďalšou predsedníckou krajinou skupiny G20 po Turecku bude v roku 2016 Čína, ktorú zase v roku 2017 vystrieda Nemecko.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #G20 #summit