Šéf CIA: Islamský štát môže pripravovať útoky podobné Parížu

Riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) John Brennan v pondelok varoval, že takzvaný Islamský štát (IS) môže pripravovať ďalšie teroristické akcie podobné parížskym útokom. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters.

17.11.2015 09:15
John Brennan, CIA Foto: ,
John Brennan, riaditeľ Ústrednej spravodajskej služby (CIA).
debata (24)

Zmarenie ďalších útokov IS však môže byť podľa Brennana ťažko zvládnuteľnou úlohou vzhľadom na preťaženosť európskych tajných a bezpečnostných služieb. Tie musia v súčasnosti monitorovať stovky extrémistov, ktorí sa vrátili zo Sýrie alebo Iraku, kde sa zapojili do bojov na strane militantov.

„Predpokladal by som, že toto nie je jediná operácia, ktorú plánuje Islamský štát. A tajné služby v Európe aj inde v súčasnosti intenzívne hľadajú spôsoby, ako (plány IS) odhaliť,“ vyhlásil šéf CIA počas vystúpenia vo washingtonskom think tanku.

Parížske útoky boli podľa jeho slov dôkladne naplánované; proces prípravy atentátnikov, zbraní a výbušnín mohol trvať aj niekoľko mesiacov.

To, čo sa stalo vo francúzskej metropole, nebolo pre americké tajné služby vo všeobecnosti prekvapením. Podľa Brennana totiž disponovali indíciami, že sa IS chystá udrieť niekde mimo oblasť Blízkeho východu, pričom jeho pozornosť sa sústreďovala najmä na Európu.

Podľa riaditeľa CIA je možné, že si Islamský štát, ktorý v najnovšom videu hrozí útokom na Washington, vytvoril externú operačnú skupinu, ktorá môže chystať ďalšie útoky nadväzujúce na Paríž.

Spojené štáty stále nepotvrdili, že by za parížskymi útokmi aj za októbrovým pádom ruského lietadla na Sinaji skutočne stáli militanti z Islamského štátu, ktorí sa k obom udalostiam prihlásili. V oboch prípadoch však možno vysledovať znaky, ktoré sú charakteristické pre akcie IS, uviedol Brennan.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #CIA #Islamský štát #John Brennan #teroristické útoky #útoky v Paríži